benksi londonFoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Benksi, verovatno najpoznatiji ulični umetnik na svetu, u samo dva dana napravio je dva nova i vrlo upečatljiva murala u Londonu.

Ovo je Benksijevo prvo novo delo nakon skoro pet meseci, a prvo se na bočnom zidu jedne zgrade u jugozapadnom Londonu, u Kju Grinu u Ričmondu, „ukazala“ jedna koza, piše Nova.rs.

Ali, s obzirom da Benksijevi murali i uopšte svako delo koje je potpisao tokom karijere, uvek nose sa sobom i vrlo jasnu, počesto i ubitačnu poruku kao komentar na društveno-politička zbivanja diljem planete, ni ova koza nije nikako obična.

Benksijeva koza kao da stoji na provaliji, dok se kamenje survava u istu. Kao što je ta koza u Ričmondu na ivici, tako je i ljudska rasa, čitav ovaj svet zapravo „na ivici“, preti mu survavanje u provaliju, ako već i nije počelo…

Zanimljivo je da je s desne strane na zidu zgrade ugrađena kamera za video nadzor, pa deluje kao da je uperena u tu kozu kojoj kao da je život „na kocki“.

Benksi se vratio: Dva murala u dva dana u Londonu upozoravaju na stanje sveta 1
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Čim je novo Benksijevo delo, posle višemesečne pauze, osvanulo u Londonu, izazvalo je opštu pomamu, a stanovnici tog kraja bili su oduševljeni umetničkom kreacijom na zidu jedne zgrade.

Jedan od lokalaca Malkolm Tejlor nazvao je novo Benksijevo delo fantastičnim:

– Mislim da je neverovatno i nadamo se svi mi da će i ostati ovde dugo – kazao je Tejlor za BBC, dok je njegova komšinica Polin istakla da će njeni unuci „biti oduševljeni“.

– Naša baštica je odmah tu, pa je na svim fotografijama na svim sajtovima i društvenim mrežama širom sveta, uz reči: „O moj Bože, imamo Benksija u Kju Grinu, možete li da verujete?“ Ja bih samo rekla: „Hvala, Benksi!“

I samo dan nakon koze koja stoji pred provalijom Benksi je iznedrio još jedno umetničko delo. Ovoga puta u londonskom Čelsiju, opet na bočnom zidu male zgrade.

Benksi se vratio: Dva murala u dva dana u Londonu upozoravaju na stanje sveta 2
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

I u novom poduhvatu dočarao je dva slona, čije glave vire glave uprkos zamandaljenim prozorima, dok pokušavaju pride da se, prevazilazeći zabrane, dotaknu svojim surlama.

I slonovi, koji pokušavaju da se dodirnu iako to deluje nemoguće, još jedna je poruka s vrlo jasnom poentom.

I dok, kad je koza u pitanju, svi gotovo voajerski gledamo kako propadamo, slonovi su poput neke kontrateže.

Sve, pa i nemoguće barijere, mogu se srušiti kao da poručuju ta dva slona i na neki način ulivaju nadu…

Umetnik, čiji identitet je i danas nerazrešiva misterija, poslednje umetničko delo u engleskoj prestonici predstavio je pre nepunih pet meseci.

Benksi se vratio: Dva murala u dva dana u Londonu upozoravaju na stanje sveta 3
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Naime, tada je u londonskom Finzberi parku „niklo drvo“. Zapravo, Benksi je zid iza posečenog drveta ukrasio zelenom bojom kako bi to delovalo kao lišće, dok je u dnu bila neidentifikovana osoba koja drži raspršivač a bojom.

Benksi, koji više od tri decenije uspešno krije svoj identitet, odavno važi za britansku kulturnu ikonu. Jer, niko ne zna kako izgleda, niti koje mu je pravo ime.

A legenda kaže da se rodio ili 1974. ili 1975. godine u Bristolu i da je umetničko ime odabrao po čuvenom golmanu Gordonu Benksu, jer je i sam kao klinac igrao fudbal.

Karijeru je, navodno, počeo krajem osamdesetih godina, zato što nije hteo da postane mesar, kako je njegov otac zahtevao…

Od prvog velikog znanog murala u Bristolu 1997. godine oslikao je većinu svetskih gradova, a njegov filmski prvenac „Exit Through the Gift Shop“ bio je nominovan i za Oskara za najbolji dokumentarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari