Povremeno se u rubrici „Dijalog“ u ovim novinama pojavljuju lični stavovi sa fusnotom (o, moderne li reči!) * Autor teksta je dugogodišnji bankar i finansijski konsultant. A gore, ispod naslova, je „natpisano“ Dragiša Lekić.

 Sad bi ovde, pored ove fotografije prve reči trebalo da glase – autor muzike je… pošto je Lekić u subotu (zaista brojnim) prijateljima, a i Danas to jeste, predstavio svoj muzički album sa nimalo muzičkim naslovom „Biti čovek i ostati svoj“. I to je suština i tog albuma i ovih redova. Nije Lekiću, insistira, ni do kakve skladateljske i kantautorske promocije. Zato je i tiraž CD „samo za prijatelje“, kao i poruke u njemu i uz njega, a izgovorene prilikom predstavljanja… Poštujemo!

Ali, ipak – sad na tome insistiraju ovi redovi – vredi reći neke od njih, jer ih potpisnik zna i nezavisno od albuma. Pa nek se to tumači i kao, „konsultantski“ rečeno, kompenzacija za one lične stavove. Lekić se kao ekonomista godinama „nervira“ zbog javno izricanih budalaština iz sopstvene struke. I komentariše ih. Za sebe. Kad su povodi krupniji, ponudi ih ovom listu koji ih objavi. Kao čovek, pak, nervira se što je „generacija koja je još i mogla nešto da uradi“ prerano napustila, ili pak nije razumela rock and roll. Kao oblik pobune, otpora, ili bar, nemirenja. Čak i kad su numere kao na ovom disku uglavnom ljubavne. (O tome je napisao i jedan tekst u Danasu, a preštampao i u pamfletu – ili se to sad, kad su leci postal flajeri kaže – lifletu, koji ide uz ovaj CD). E, onda, njegovo bavljenje muzikom nije muzika sama, nego poruka da se može i mora još nešto. Jer, čovek i kad je potpun u svojoj profesiji, porodici i okruženju „nije čovek i ne ostaje svoj“ ako se ne pita: je li to sve i šta još mogu da uradim? Jer, eto, menjali smo i države i vlasti, ali nismo sebe. Zato nam je ovako. Tako sve to može da se razume. Prijateljski!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari