bojevi metakFoto: Natant - Stanley Kubrick Product / Christophel Collection / Profimedia

Film „Bojevi metak“ (Full Metal Jacket) Stenlija Kjubrika dobio je brojne pohvale i stekao kultni status, ali je prilikom dolaska na striming nešto upalo u oči korisnicima.

Poster za „Bojevi metak“ na servisu Prime Video imao je malu izmenu koju je primetio Metju Modin, jedan od glavnih glumaca filma, što je istakao na društvenim mrežama.

Naime, sa šlema Džokera, koga je tumačio Modin, izbrisan je natpis „Rođen da ubija“ (Born to kill) koji se nalazio pored znaka za mir.

Modin i brojni drugi fanovi požalili su se da to uništava Kjubrikovu poruku o „dualnosti čoveka“ i da predstavlja nepoštovanje filma Bojevi metak.

https://x.com/MatthewModine/status/1802862920378052877

„Ko je odlučio da ukloni natpis ‘BORN TO KILL’? Ne samo da su izmenili čuveno delo Filipa Kasla, nego uopšte nisu razumeli zašto se tu i našao. Redov Džoker nosi šlem sa ovim natpisom i bedžom mira kako bi pokazao ‘dualnost čoveka'“, napisao je Modin.

„Bojevi metak“ je jedan od najboljih filmova o ratu u Vijetnamu

Njegov lik u tom filmu pominje ovu sintagmu i takođe ističe Karla Junga, kada ga pitaju da li voli svoju zemlju i da li će joj pomoći u vođenju Vijetnamskog rata.

„Izgleda da su potpuno promašili poentu“, napisao je jedan fan, a drugi je dodao: „Možda bi mogli da promene i naziv filma u ‘Polu-bojevi metak’ da bi sve imalo više smisla“.

Iako brojni strani mediji navode da je zatraženo da se vrati originalni poster, za sada se još uvek vidi ovaj izmenjen, kome fali natpis.

Metju Modin i Vinsent D’Onofrio zaista su prošli kroz vojnički kamp tokom snimanja filma i Kjubrik je tako gradio tenziju između njih.

Modin je rekao da je zaista želeo da ubije kolegu zbog tog pritiska i načina glume, što se može videti u scenama sa sapunom umotanim u peškir.

Film „Bojevi metak“ poslednji je objavljen Kjubrikov film pre njegove smrti, zaradio je 120 miliona dolara i nominovan je za najbolji adaptirani scenario.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari