Plakati i bilbordi „Bon Jovi open air – piata Constitutiei“ (Bon Džovi na otvorenom – kod Skupštine), kojima je Bukurešt bio oblepljen uoči prvog gostovanja slavne američke rok grupe u Rumuniji, stajali su samo kao najobičniji podsetnik, pošto su sve karte rasprodate još u januaru. Rumunija je na gostovanje Bon Džovija čekala tri decenije, što se i te kako moglo videti po atmosferi u masi od 150.000 ljudi (kako je na koncertu izjavio Džon Bon Džovi), odnosno 120.000 (kako kažu zvanični statistički podaci o broju prodatih ulaznica).

Prvobitni plan iz oktobra prošle godine da se nastup rok velikana održi na stadionu Dinama pred samo 35.000 fanova momentalno je pao u vodu kada su sve karte rasprodate istog dana, a utisak je da je moglo da bude rasprodato i nekoliko stotina hiljada više ulaznica pošto se interesovanje za gostovanje Bon Džovija ovde poredilo sa legendarnim nastupom Majkla Džeksona početkom devedesetih godina prošlog veka (koji je za razliku od američke grupe među prvim muzičarima sa Zapada koji su posetili Rumuniju po padu Čaušeskog).

Tačno vreme početka koncerta znali su izgleda samo članovi grupe Bon Džovi jer je na kartama mimo svih običaja stajalo samo vreme otvaranja kapija (15.00). Posle dve hard rok predgrupe koje su svirale samo po pola sata, a uz koje su Rumuni rado đuskali i pevali (što recimo nije slučaj na koncertima kod nas, gde uglavnom pre rok velikana nastupaju potpuno anonimni bendovi), na bini su se konačno pojavili i oni zbog kojih se masa i okupila. Kada su iz tri solo gitare zagrmeli prvi rifovi kultne „Raise Your Hands“ svi fanovi su odmah kao po komandi podigli ruke i počeli tapšanjem da prate ritam, pa se ispostavilo da je kasnije podilaženje masi poput promene dela teksta pesme koji ide „od Tokija do Barselone“ u „od Tokija do Bukurešta“ bilo potpuno bespotrebno. Već kod prve numere ispostavilo se i kao „sreća u nesreći“ što je gitarista Riči Sambora umalo preskočio ovu turneju zbog lečenja od alkoholizma jer je na kraju ispalo fenomenalno što Bobi Bandiera, koji je trebalo da ga zamenjuje, ipak svira na svakom koncertu, pa pojedine numere sa tri solo gitare zaista zvuče „pakleno“.

Frontmen i osnivač grupe Džon Bon Džovi nije se dao zbuniti kada je na početku koncerta grupa fanova iz Bugarske raširila zastavu svoje zemlje i tako izazvala negodovanje domaćih obožavalaca lika i dela američkog muzičara. Nepravdu je malo kasnije ispravio tako što je ipak izabrao „pravu“ zastavu koju je uzeo od fanova i ogrnuo se njome na bini. Patetični komentari poput: „Da li vam je dovoljno vruće?“, a uprkos padanju mraka u Bukureštu je bilo više od 30 stepeni, pa zatim: „A tek sam mislio da još više zagrejem atmosferu“, bili su uobičajeni milje Džovijevog komuniciranja sa publikom. Prekaljeni roker je međutim znao šta je prava mera, pa je pauza između pesama bila minimalna, a u većem delu koncerta nije je ni bilo. Od samog starta je Bon Džovi publiku vodio iz hita u hit, a redom su se ređale „You Give Love a Bad Name“, „Born To Be My Baby“, „Its My Life“, „In This Arms“, „Bad of Roses“, „Runaway“, „Keep the Faith“… Kako mu je ovo bilo prvo gostovanje u Rumuniji potrudio se da zaista odsvira skoro sve najveće hitove iz tridesetogodišnje karijere (izostale samo „Lay Your Hands on Me“ i „Hay God“ koje je redovno svirao na ovoj turneji). Zbog toga su međutim stradale nove pesme, pa je tako sa albuma „The Circle“, koji promoviše na ovoj turneji, odsvirao samo „ We Werent Born to Follow“ i „Blood on Blood“.

Prvi nastup Bon Džovija u Rumuniji nije ostavio bez daha samo domaće fanove već i muzičare na bini. Bukurešt je do sada jedini grad na ovoj turneji u kojem je američki bend odsvirao čak 30 pesama, dok je koncert umesto uobičajena dva i po sata trajao puna tri časa. Osim jednog redovnog bisa, koji je završen spektakularnom „Livin on a Prayer“, publika je još dva puta naterala muzičare da ostanu na bini. Usledilo je dogovaranje i ubeđivanje lidera sa ostalim članovima na očigled svih fanova. Dogovor je pao zahvaljujući transparentu u publici na kojem je pisalo „And I Will Always Love You“ iz kultne numere „Always“. Ali, publici koja je tri decenije čekala na Džovija ni to nije bilo dovoljno, pa je bend, ovaj put posle znatno dužeg ubeđivanja preznojenih članova, odsvirao još i „These Days“. Na skandiranje „Bon Džovi“ iz grla svih 150.000 fanova (hajde da Džovijevu računicu uzmemo kao merodavnu) slavni pevač morao je da ostane još malo na bini. „Ustaje li iko od vas sutra da ide na posao?“ upitao je fanove i potom zajedno sa bendom za veliko finale odvirao legendarnu „Twist and Shout“, pokazujući tako da je to zaista kraj i da njegovih pesama više neće biti.

Bon Džovi je odavno prošao svoj cvet mladosti, ali velika je šteta što ga na ovoj turneji neće videti Srbija dok je još u punoj snazi. Pored besprekornog sviranja i ne baš vrhunskih vokalnih sposobnosti (pošto je fenomenalan glas izgubio još 1986. kada je na turneji „Slippery When Wet“ u samo godinu dana održao 360 koncerata) Bon Džovi je ipak u potpunosti opravdao epitet jednog od najboljih koncertnih bendova današnjice, ali i cenu od 2,5 miliona dolara za svoj nastup (do svetske krize uzimao je 3,5 miliona po koncertu). Foliranje i takozvano „odrađivanje posla“ nije postojalo ni u jednom minutu od sva tri sata koncerta. Žestoka, energična svirka, uz skakanje, igranje, pa u pojedinim momentima i divljanje po bini bili su prisutni sve vreme. Ako bi u samo dve reči morao da se sažme celokupni nastup Bon Džovija u Rumuniji onda bi one bez dileme glasile – rok spektakl!

Sve za 100 dindži

Plaćanje u prostoru gde se održavao koncert obavljalo se u „tokenima“. Jedan token vredeo je pet rona (Rumuni svoj „lej“ sada zovu „ron“), što je otprilike oko 100 dinara. Svako pivo, sok ili voda vredelo je jedan token. Ne treba posebno podsećati koliko su na primer organizatori koncerata u Srbiji beskrupulozniji u odnosu na Rumune, pa je recimo na nastupu Whitesnake i Judas Priest u Areni mala čaša vode koštala čak 150 dinara.

Unesi šta god hoćeš

Obezbeđenje koncerta je veoma temeljno pretresalo na ulazu, a zanimljivo je da nikome nije pravilo probleme da unese plastične flaše sa vodom i sokovima, sendviče, foto aparate, metalni novac… Pojedini Rumuni su to zloupotrebili unoseći čak i kamere, pa su se vrlo brzo posle koncerta na YouTube pojavili izuzetno kvalitetni snimci većine pesama.

Fanovi čestitali rođendan Ričiju Sambori

Nastup u Bukureštu obeležio je i rođendan gitariste Ričija Sambore. Bend je u tu čast Ričiju odsvirao „Bad Madicine“, jednu od najboljih numera koju je slavni gitarista ikada napisao za grupu. Pesma je samo za ovu priliku imala neobično trajanje od čak deset minuta. Samborin rođendan nisu zaboravili ni fanovi koji su mu pevali „Happy Birthday“, na šta je Bon Džovi konstatovao „nisam siguran da je Riči spremio dovoljno torte da vas sve pozove na rođendansku žurku posle koncerta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari