Troje izvođača numera Gorana Bregovića, koji će se 13. marta takmičiti za odlazak na Pesmu Evrovizije, biće poznato najverovatnije sutra. U javnosti se kao glavni favoriti spominju Milan Stanković, koji se proslavio nastupima u emisiji Zvezde Granda, pevačica Emina Jahović i poznati pop muzičar Željko Vasić. Osim njih na širem spisku Bregovića našli su se i javnosti manje poznati: Minja Samardžić, Marija Lazić, Nenad Ćeranić, Marko Vulinović, Oliver Katić, Adil Maksutović i Jelena Marković.

– Imena troje izvođača koji će pevati tri numere Gorana Bregovića, a između kojih će gleadoci RTS-a SMS glasanjem izabrati srpskog predstavnika za Evrosong, znaće se najverovatnije u četvrtak, a najkasnije do kraja nedelje – rekla je Duška Vučinić Lučić, menadžer za odnose sa javnošću medijskog javnog servisa.

Pored izvođača javnost bi uskoro trebalo da sazna i kako zvuče refreni numera koje je već napravio poznati kompozitor, dok će celokupne pesme premijerno biti izvedene 13. marta. Bregović je u nekoliko navrata već najavio da će numere biti „veoma vesele“, dok se u javnosti spekuliše da će verovatno biti nalik pesmi „Štikla“ koju je pre nekoliko godina napisao za Severinu, a sa kojom je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu.

Srbija će na Pesmi Evrovizije u Norveškoj najpre nastupiti 25. maja, na prvoj polufinalnoj večeri. Zanimljivo je da Bregović, čak i ako njegova kompozicija uđe u finale, neće prisustvovati završnoj mečeri 29. maja pošto je već sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane zakazao koncert u Španiji.

Od zemalja nekadašnje SFRJ još samo Srbija i Hrvatska nisu odabrale svog predstavnika, ne računajući Crnu Goru koja je odustala od učešća na Pesmi Evrovizije. Makedonija će na Evrosong poslati Đoku Tanevskog sa rok baladom „Jas ja imam silata“ (Ja imam snagu) što je veliki zaokret u odnosu na prošlu godinu kada su sa hevi metal numerom tinejdžerskog benda Next Time doživeli debakl. Bosnu i Hercegovinu predstavljaće nekadašnji učesnik Operacije trijumf, Vukašin Brajić, sa numerom „Munja i grom“.

Tutulu Pesme Evrovizije brani Norveška pošto je njen predstavnik Aleksandar Ribak sa pesmom „Farytale“ pobedio na takmičenju u Moskvi prošle godine.

Jodlerski rok Slovenije

Građani Slovenije izabrali su da ih na Pesmi Evrovizije predstavlja numera „Narodnozabavni rock“ koju izvodi Ansambl Žlindre i Kalamari. Iako je za ovu pesmu glasalo rekordnih 15.907 gledalaca u javnosti su se pojavile i ocene da je u pitanju besmislena mešavina folka i roka odnosno kako „jodlerski rok“, kako su mediji opisali ovu numeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari