Sezona britanskih letnjih muzičkih festivala počela je ovog vikenda, a na njima će publika uživati u nastupima brojnih izvođača – od Rolingstounsa do Bijonse, pa čak i tibetanskih monaha. Njihova ideja je da privuku „moderne fanove festivala“, znači 36-godišnjake „dubljeg novčanika“.

Na ostrvu Vajt ovog vikenda nastupili su Bon Jovi i Blondie, dok su na Daunloud metal-festu svirali Slipknot i Iron Maiden, a Igi Pop i Joko Ono Meltdown-u u Londonu. „Prosečni posetilac“ tih festivala, prema istraživanju veb-sajta MSN, ima 36 godina i potrošiće oko 425 funti na kartu, prevoz i hranu. Cene ulaznica na najveće britanske festivale su u drastičnom porastu – za Glastonberi se naplaćuje (po prvi put) 200 funti, što je za 95 odsto više od cene iz 2003. godine (105 funti), a i to je 2,5 puta više ako se uračuna inflacija.

Kada se pogledaju izvođači – među deset hedlajnera prosek godina je 39. Britanski folk-rokeri Mumford & Sons su jedini među njima koji su izdali debi album u poslednjih pet godina. Stoga ne čudi podatak da će 22 odsto onih koji su išli na muzičke festivale po Britaniji, ove godine otići negde na odmor.

Sve više je onih koji odlaze na strane festivale (Španija, Nemačka, Egzit u Novom Sadu) i na taj način spoje „ugodno sa korisnim“ – odmor i muzičko dešavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari