Zagrebački alternativci Propaganda pobedili su u u završnici drugog festivala neafirmisanih bendova sa prostora bivše Jugoslavije „Nektar demofest“ u Banjaluci.

Posle nastupa tridesetak bendova na festivalu održanom od 23. do 26. jula na prostoru banjalučke tvrđave Kastel, stručni žiri je odlučio da je najbolja Propaganda, kojoj je kao nagrada pripalo plaćeno snimanje debi albuma i video spota (u saradnji organizatora i kanala MTV) u vrednosti 20.000 konvertibilnih maraka. „Nemam reči. Otkako sam u Banjaluci konstantno ponavljam reč super, ali ovde je zaista sve super. Družili smo se sa svim bendovima i najvažnije je da među nama nije bilo takmičenja, zaista smo svi tu da se zezamo. Zaista ne mogu rečima da opišem šta trenutno osećam. Hvala svima“, rekla je pevačica Propagande Zorana Kačić. Elektro-alternativci iz Splita Diskopat zaslužili su drugu nagradu i binsku opremu vrednu 15.000 konvertibilnih maraka, dok su treće mesto neplanirano podelili Zaa iz Kruševca i banjalučki Tanker. Iako je bilo predviđeno da treće mesto osvoji jedan izvođač i dobije opremu vrednu 10.000 konvertibilnih maraka, organizatori su saopštili da nagrada neće biti podeljena po pola, već će oba benda dobiti opremu u vrednosti treće nagrade. „Biće pojačala, gitara… ma biće svega! Drago mi je što smo pokazali da se može i uspeti i živeti svirajući muziku koju volite“, poručio je banjalučki Tanker.

Žiri su činili direktorka festivala Brankica Janković, direktor Banjalučke pivare Nik Peni, rok kritičari Bane Lokner i Petar Janjatović, reper Marčelo, muzički promoter Saša Tomić, gitarista pank sastava KUD Idijoti Sale Veruda i bubnjar Kargo orkestra i Letu štuka Đani Pervan. U revijalnom delu festivala nastupili su Kosheen, Nouvelle Vague, Therapy, Asian Dub Foundation, kao i prošlogodišnji pobednici KillingJazzHardCoreBaby, Tripcycle (koji su od NDF-a u međuvremenu takođe dobili debi albume) i Magma.

Super Confusion najbolji u Velikoj Plani

Na demo festu u Velikoj Plani u konkurenciji 25 bendova pobedila je grupa Super Confusion koja će biti i srpski predstavnik na Balkan Youth Festivalu koji se održava u Bugarskoj. Nagrada za najbolji tekst pripala je pesmi „Loša Devojka“ benda Alijansa, najbolji scenski nastup imala je grupa Drugo Rođenje, a najperspektivniji bend je Smiler. Pored demo bendova nastupili su i revijalni bendovi iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari