Čak 14 nominacija za "La La Land" 1Foto: EPA / JUSTIN LANE

Mjuzikl Dejmijana Šazela “La La Land”, koji je tokom ovogodišnje sezone nagrada osvojio maltene sve što je moglo da se osvojio, nominovan je u čak 14 kategorije za nagarde Američke akademije za film i nauku.

To su: za najbolji film, režiju, glavnog glumca, glavnu glumicu, originallni scenario, kameru, kostim, montažu, muziku, originalnu pesmu, scenografiju, zvuk i montažu zvuka. “La La Land” je tako izjednačio rekord koji su do sada držali “Titanik” (1997) i “Sve o Evi” (1950) (“Titanik” je kasnije osvojio deset, a “Sve o Evi” šest Oskara).

Pored broja nominacija za ovaj film, ovogodišnju nagradu Oskara obeležio je i diverzitet. Vidno je da su se među ovogodišnjim kandidatim našli i filmovi koji se bave afro-američkim temama, odnosno oni u kojima glavne uloge igraju glumci tamnije kože – “Ograde”, “Skrivene figure” i “Mesečina”, te da je fenomen “belih Oskara” otišao u istoriju. Osim toga, nominacije je obeležilo i nekoliko iznenađenja, kao i još jedna šansa za Meril Strip da dobije Oskara. Slavnoj glumici je ovo dvadeseta nominacija, a do sada je nagrađena sa čak tri zlatne statue.

Za najbolji film nominovani su: “La La Land”, “Mesečina”, “Mančester pored mora”, “Dolazak”, “Lav”, “Skrivene figure”, “Ograde”, „Greben spasa“ i “Hell or High Water”. Za najbolju režiju kandidati su: Deni Vilnev (“Dolazak”), Mel Gibson (“Greben spasa”), Dejmijan Šazel (“La La Land”), Kenet Lonergan (“Mančester pored mora”) i Beri Dženkins (“Mesečina”).

Među najboljim glumicama su: Ema Stoun (“La La Land”), Natali Portman (“Džeki”), Meril Strip (“Neslavno slavna Florens”), Rut Nega (“Loving”) i Izabel Iper (“Ona”), dok su među najboljim glumcima: Kejsi Aflek (“Mančester pored mora”), Denzel Vošington (“Ograde”), Rajan Gosling (“La La Land”), Vigo Mortensen (“Drugačiji otac”), Endru Garfild (“Greben spasa”).

Najbolju žensku sporednu ulogu ostvarile su: Vajola Dejvis (“Ograde”), Naomi Haris (“Mesečina”), Nikol Kidman (“Lav”), Oktavija Spenser (“Skrivene figure”) i Mišel Vilijams (“Mančester pored mora”), a najbolju mušku sporednu ulogu: Džef Bridžiz (“Hell or High Water”), Maheršala Ali (“Mesečina”) Dev Patel (“Lav”), Lukas Hedžs (“Mančester pored mora”) i Majkl Šanon (“Noćne životinje”).

U najužem izboru za najbolji strani film našli su se: švedski “A Man Called Ove”, danski “Land of Mine”, australijski “Tanna”, iranski “Prodavac” (u režiji Asgarda Farhadija) i nemački “Toni Erdman”, koji važi za favorita. Među najboljim dokumentarcima su: “Požar na moru”, “I Am Not Your Negro”, “Life, Animated”, “OJ: Made in America” i “13th”.

Članovi Američke akademije ove godine nisu bili naklonjeni slavnom reditelju Martinu Skorsezeu, budući da je njegov novi film “Tišina” nominovan samo za najbolju kameru.

Dodela nagrada Američke akademije zakazana je za 26. februara u Los Anđelesu.

Zlatne maline

Komedija „Zoolander 2“ sa Benom Stilerom i blokbaster „Betmen protiv Supermena“ sa Benom Aflekom osvojili su najviše nominacija za Zlatnu malinu, „nagradu“ koja se dodeljuje najgorim filmskim ostvarenjima u prošloj godini. U kategoriji najgori film nominovani su i: “Dekica pušten sa lanca”, “Bogovi Egipta”, “Dan nezavisnosti: Nova pretnja”. Kandidati za najgoreg glumca su: Robert de Niro (“Dekica pušten sa lanca”), Ben Aflek i Henri Kavil (“Betmen protiv Supermena“), Ben Stiler („Zoolander 2“) i Džerard Batler (“Bogovi Egipta”). Za “priznanje” za najgoru glumicu “takmiče” se Megan Foks (za ulogu Ejpril O’Nil u nastavku filma „Nindža kornjače“), Džulija Roberts („Dan majki“), Naomi Vots (“Drugačija: Odani” i “Zatočena”) i Šajlin Vudli (“Drugačija: Odani”).

Zanimljivo je da se među kandidatima za Zlatnu mlainu u nekoliko kategorija nalazi i politički dokumantarac “Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party”.

Zlatna malina dodeljuje se od 1980. godine, a nominacije bira hiljadu članova istoimene fondacije, koja parodira američku Akademiju za film i nauku koja dodeljuje Oskare. Dodela te „nagrade“ obično se održana dan pre svečane dodele Oskare, što je ove godine 25. februara. Do sada su jedini „pobednici“ koji su lično preuzeli nagrade bili Sandra Bulok i Hali Beri.

Domaća pretpremijera mjuzikla “La La Land”

Domaća pretpremijera mjuzikla “La La Land” biće održana sutra u 20.30 u bioskopu Cineplexx u TC Ušće a kao uvod u 45. FEST. Mjuzikl „La La Land“ je pored rekordnog broja nominacija za Oskara, nedavno osvojio i nagrade Zlatni globus u svim najvažnijim kategorijama – za najbolju komediju/mjuzikl, najbolji scenario, najboljeg reditelja, najbolju muziku i najbolju originalnu pesmu, dok su Ema Stoun i Rajan Gosling nagrađeni za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu u komediji/mjuziklu.

“La La Land” je moderna ljubavna priča osmišljena kao oda filmskim klasicima. U pitanju je priča o susretu mladića i devojke i njihovoj težnji da uspeju u gradu slavnih – džez pijanista i glumica odbacuju svakodnevne običaje i kreću na nesputano plesno i muzičko putovanje upustivši se u ljubavnu aferu koja će im promeniti živote. Film je od sutra na repertoarima svih domaćih bioskopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari