Na kraćoj balkanskoj – ex-YU turneji Calibro 35 početkom aprila sviraju dva koncerta u Srbiji: u Beogradu 2. aprila u Gan klubu i u Novom Sadu 3. aprila u klubu Quarter, a zatim slede nastupi u Istanbulu, u Zagrebu i u Murskoj Soboti.

Italijanski producent Tommaso Colliva (Muse, Franz Ferdinand, Arto Lindsay, Twilight Singers?) u leto 2007. okuplja ekipu zapaženih studijskih muzičara vođen idejom da formira instrumentalnu postavu koja će svirati muziku inspirisanu temama iz italijanskih krimi filmova iz 60-ih i 70-ih. Jam session koji je trajao skoro neprekidno dva puna dana u „Omnia B“ studiju u Milanu rezultirao je velikim brojem obrada kao i autorskih kompozicija, a producent i idejni tvorac benda bio je siguran da je to ono za čim je tragao par godina unazad. Sasvim prirodan miks više žanrova (funk, jazz, rock, prog-rock), istančan osećaj za improvizacije i savršeno slaganje muzičara potvrdili su da je bend spreman za izlazak iz studija. Sledećih nekoliko meseci Calibro 35 sviraju po Evropi, a tokom proleća i leta 2008. pune klubove u matičnoj Italiji.

Na jesen 2008. objavljuju prvi album koji dobija pozitivne kritike u muzičkoj štampi širom kontinenta. Naredne, 2009. godine osim živih nastupa Calibro 35 snimaju i singl „Tutta Donna“ sa gostujućom pevačicom Georgeanne Kalweit, koji stiže na prvo mesto italijanske nezavisne radio top-liste, te odlaze na uspešnu turneju po SAD, ali i rade na sledećoj ploči. Početkom 2010. objavljuju novi album „Ritornano Quelli di’Calibro 35“. Bend je gotovo neprekidno na turnejama, a poseban kuriozitet su žive svirke tokom projekcija filmova kao i pojavljivanje par pesama za potrebe holivudskog filma „Red“. U januaru 2011. izlazi im kompilacija B strana singlova i neobjavljenog materijala „Rare“. Nakon skoro celogodišnje turneja po Evropi i SAD Calibro 35 u oktobru prihvataju još jedan veliki izazov – sa milanskim simfonijskim orkestrom nastupaju u obradama tema iz italijanskih horor filmova 70-ih u obnovljenom pozorištu Teatro Dal Verme. Prošlu godinu započinju izlaskom novog albuma – „Ogni riferimento a persone esistenti o a fatti realmente accaduti – puramente casuale“ (Svaka sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je potpuno slučajna), potom šestonedeljnom turnejom po Italiji, kao i koncertima u regionu. Karte za beogradski koncert su u pretprodaji u Pinball Wizard Recordsu po ceni od 700 dinara, a na dan koncerta će biti 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari