Carevi i carice 1

Beogradsko odeljenje jugoslovenskog „Novog talasa“ oživelo je na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga zahvaljujući izdavačkoj kući Službeni glasnik, koja je u okviru edicije Posebna izdanja objavila fotoviziju od 1981. do 2000. fotografa Zorana Vujovića Vuje pod nazivom „Deca srebrne emulzije“.

Sajamsko predstavljanje ove fotomonografije, uz odgovarajući muziku, okupilo je mnoge od muzičkih legendi koje su stvorile beogradski „Novi talas“ – „careve i carice“, prema rečima domaćina promocije takođe legendarnog Vuje.

„Deca srebrne emulzije“ predstavljaju izbor od više od 2.000 Vujovićevih fotografija. On je bio učesnik i svedok „Novog talasa“ koji nije bio samo muzika, nego i način života Beograđana, tako da ova knjiga, prema rečima novinara Petra Jončića koji je zapisao Vujovićeva sećanja na fotografske dane; „predstavlja život Beograda kako ga je Vuja video“. I to od uloge novobeogradskog bloka 21 za vojna lica i „Šest kaplara“, iz kog je potekla većina budućih zvezda „Novog talasa“, beogradskih škola i kafana u kojima se ovaj pokret rađao do najvažnijih muzičkih događaja iz osamdesetih i devedesetih – koncerata Nika Kejva, Niko, Motorheda, Lori Anderson u Beogradu. Fotografijama i malim pričama ovekovečene su mnoge tadašnje beogradske legende, a u rekonstrukciju tog vremena, uz zapise Petra Jončića pomogli su tekstovi, komentari i pesme: Zorana Kostića Caneta, Branka Rosića, Gorice Nešović, Velimira Velje Pavlovića, Đileta Markovića, Olivere Miloš Todorović, Milorada Milinkovića, Petra Ilića Ćirila, Milene Marković i Uroša Đurića.

Službeni glasnik je pre dve godine objavio i „Vodič kroz novi talas u SFRJ“ Vladimira Đurića Đure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari