cinemaharmonyFoto: Promo

Mreža bioskopa koju čine Kulturni centar “Mija Aleksić” Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar, Vilin grad u Nišu i mts Dvorana pokrenuli su projekat „CinemaHarmony: Merging European Film and Cultural Heritage“ koji će biti realizovan od jula 2024. do kraja juna 2025. godine.

Radionice za mlade kompozitore biće održane u četiri grada – Beogradu, Gornjem Milanovcu, Nišu i Leskovcu.

Mladi talenti koji budu učestvovali na radionicama predstaviće svoje kompozicije na koncertima filmske muzike u čast legendarnog filmskog kompozitora Enija Morikonea (1928-2020).

Koncerti filmske muzike biće izvedeni od strane posebno formiranog orkestra sastavljenog od iskusnih muzičara (Tekiart ansambla) i nastavnika i polaznika/đaka iz ugledne Škole za muzičke talente u Ćupriji. Orkestar će publici približiti i bezvremenske kompozicije Morikonea, odajući počast jednom od najvećih evropskih i svetskih kompozitora filmske muzike.

Uz koncerte, u svakom od gradova biće prikazana tri evropska filma za koja je Morikone napisao muziku, kao i tri obećavajuća nova evropska filma sa potencijalom da postanu budući klasici.

Objašnjavajući saradnju partneri na projektu su rekli: „Projekat CinemaHarmony nastao je sa idejom promocije evropskih filmova u našoj zemlji uz poštovanje kulturne baštine. Takođe, cilj nam je da prevaziđemo izazove koji nastaju usled ograničenog pristupa visokokvalitetnom filmskom sadržaju i da razvijamo publiku. Posebna pažnja nam je usmerena ka mladima i njihovoj edukaciji o evropskom filmu kroz organizaciju događaja sa posebnim akcentom na filmskoj muzici.“

„Poseban fokus projekta biće na razvoju talenata, kroz saradnju s obrazovnim institucijama. Želimo da inspirišemo i druge bioskope da uspostave slične partnerske odnose s lokalnim školama i akademijama. Kroz saradnju sa Mrežom bioskopa, koja obuhvata preko 50 bioskopa širom zemlje, misija naše saradnje je i unapređenje ukupnih organizacionih i operativnih kapaciteta naših partnera putem implementacije inovativnih pristupa u razvoju publike“, naglasili su organizatori.

Projekat „CinemaHarmony“ podržan je od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari