Kada smo planirali ovogodišnji Calling, želeli smo da to ovaj put bude jednodnevni koncertni događaj jer smatramo da je bolje da na taj način publika vidi jedan bend sa svetske A liste koji je trenutno na velikoj turneji – Green Day, koji će samo dva dana kasnije nastupiti u Londonu pred oko 80.000 ljudi.

Ovo je njihov prvi koncert na ovim prostorima, tako da očekujemo posetioce iz celog regiona – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sagor Mešković, organizator festivala Calling 2013, koji će se održati 27. maja u velikom kalemegdanskom parku, ispod bedema Beogradske tvrđave.

Koncertni spektakl Calling otvoriće novosadski pank-rokeri Atheist Rap i skopski kultni ska-pank bend Superhiks. Gitarsku feštu u parku ispod tvrđave, uvećaće još i nastup Hladnog piva, jednog od trenutno najpopularnijih bendova u regionu, koji neposredno pred Calling, 25. maja obeležava 25. godišnjicu benda.

„Nastupom 25. maja na Šalati u Zagrebu obeležićemo 25 godina od prvog koncerta koji smo održali. Na tom koncertu će biti objavljena i imena petoro ljudi koji će dobiti nagradno putovanje na Calling 2013“, rekao je Mile Kekin, frontmen grupe Hladno pivo, koja je upravo izbacila novi singl „Na ovim prostorima“, koji će premijerno izvesti na koncertu u Zagrebu, a moći će da ga čuju i posetioci Calling festivala. „Novi singl je zamišljen kao neka vrsta upozorenja Evropskoj uniji, čija će članica Hrvatska uskoro postati, čisto da poslije ne bi govorili da im nitko nije rekao s kim imaju posla“, šaljivo je izjavio Kekin. „Čast nam je što ćemo u Beogradu svirati ispred grupe Green Day, potrudićemo se da ljude podignemo na noge, ali ćemo paziti i da ih ne iscrpimo previše da bi imali snage za Green Day, koji će zaista dugo svirati“, kaže Kekin.

Prema rečima Sagora Meškovića, menadžment grupe Green Day najavio je da popularni bend planira set-listu u trajanju od dva i po sata, te da prema tome određuju satnicu nastupa bendova koji nastupaju pre njih. Produkcijski tim ujedno je dostavio svu tehničku dokumentaciju za veliku produkciju koja putuje sa njima na svaki nastup ove godine, potvrdivši još jednom da će turneja „99 Revolutions“ biti spektakularna. „Na ovoj turneji Green Day su se vratili koncertima koji su čista punokrvna rok svirka. Donose kompletnu produkciju, i to ne samo kada je u pitanju zvuk već i osvetljenje sa oko 700 rasvetnih uređaja, imaju sobu sa teretanom, sobu za slušanje muzike u kojoj se nalaze gramofoni i kolekcija vinila, zatim svoj „family room“ za članove porodica koji putuju sa njima tokom turneje i još mnogo toga, a za sve to se brine tim od preko sto ljudi“, rekao je Mešković i dodao da će se precizna satnica znati tokom naredne nedelje, ali otprilike će izgledati ovako: kapije se otvaraju u 17 časova, od 18 kreće Atheist Rap, od 19 Superhiks, od 20 časova Hladno pivo, a zatim sledi sat vremena pauze za promenu produkcije, tako da se očekuje da će Green Day početi oko 22 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari