MC MarayaFoto: Mihajlo Marić

Marija Jelić MC Maraya, muzičarka i nekadašnja članica hip hop dvojca Bičarke na travi, sada je autorka emisije „Besna Lista“, podkasta koji se bavi afirmisanjem alternativnih mladih bendova kroz gostovanja poznatih iz sveta muzike, pozorišta i filma.

Tim povodom MC Maraya nam otkriva šta čita, gleda i sluša ovih dana, jer smo je upitali za književne, muzičke i filmske favorite.

Čitam

„Parfem“ od Patrika Ziskinda, koju sam čitala nekoliko puta, vraćam joj se zbog junakove opsednutosti ženama, pomaže mi u pisanju tekstova za predstojeći album. „Istina ima teranje“ od Milene Marković, i dalje učim od nje kako se piše. „Žitije Svete Ksenije Petrogradske“ čitam 40 dana, trenutno sam u molitvi za ključne stvari u mom životu.

Slušam

Kad nisam na poslu, na slušalicama sam, osim svoje muzike koju spremam, slušam svoje bogate liste na Spotify aplikaciji, tu su: Beart Kaempferr nemacki kompozitor, Bitipatibi novi album, Erica Badu, Tricky, Massive Attack, Sade, i podrzavam jako domaću scenu kako kroz svoj podcast „Besna Lista“ u Novostima, tako i u slušalicama.

Gledam

Oduševio me je domaći film, art horor Videoteka zbog estetike i nauke slike. Godar je nesto što me zauvek inspiriše. Vong Kar Wai, Tomas Anderson, i omiljeni Gaspar Noe i njegov „Klimax“, kao i svi prethodni filmovi su redovno na mom ogromnom televizoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari