Devojčice iz Rok kampa za vikend rokaju pred beogradskom publikom 1Foto: Kaća Dimitrijević

Zajedničko uživanje u rokenrolu i originalnim numerama za sve nas pripremaju najmlađe rokerke, učesnice šeste generacije jedinog Rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope, u nedelju 27. novembra u 18 sati, kada će održati svoj prvi koncert u Klubu Doma omladine Beograda.

Publika će po prvi put biti u prilici da čuje osam bendova i njihove originalno napisane numere.

Rok kamp je neprofitni program koji devojčice uči osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva i klavijatura, kao i snimanje zvuka i koncertne produkcije.Devojčice iz Rok kampa za vikend rokaju pred beogradskom publikom 2

Sa željom da ih muzički obrazuje, kamp okuplja curice uzrasta od 11 do 14 godina, iz cele Srbije, i svake godine održava se u drugom gradu naše zemlje. Projekat je pokrenut po uzoru na mnoge slične kampove sveta u cilju osnaživanja devojčica da uče da sviraju ili se oprobaju na instrumentima i u muzičkim žanrovima u kojima su devojčice, devojke i žene u znatno manjem procentu zastupljene.

– Ovogodišnje izdanje kampa održano je u Kruševcu i kao i prethodnih godina, devojčice su imale priliku da sa svojim mentorkama, muzičarkama sa alternativne muzičke scene, uče osnove ili usavršvaju sviranje gitare, bas gitare, bubnja, klavijatura, pevanja, kao i snimanja zvuka i koncertne produkcije – kazali su za Danas iz Rok kampa i najavili da će svi u publici dobiti knjižicu sa nazivima i tekstovima pesma, kako bi mogli zajedno sa devojčicama da pevaju na koncertu.

Devojčice iz Rok kampa za vikend rokaju pred beogradskom publikom 3
Foto: Kaća Dimitrijević

Predvodnica mentorskog tima i jedna od osnivačica Rok kampa za devojčice, bubnjarka Selena Simić kaže da joj je Rok kamp za devojčice pružio priliku da bolje upozna mlade rokerke i da im prenese znanje, ali i da unapredi svoje mentorske veštine i da svaki put iznova oseti entuzujazam početka muzičke karijere.

– Smatram da Rok kamp za devojčice osim sviranja, devojčicama pruža i puno prilika za upoznavanje sa sebi sličnima, osnaživanje i podršku koja im je u tinejdžerskom dobu potrebna – kaže Simić.

Devojčice iz Rok kampa za vikend rokaju pred beogradskom publikom 4
Foto: Kaća Dimitrijević

Kao i do sada, mentorski tim koji je posvećeno radio sa devojčicama činile su aktivne muzičarke sa domaće alternativne scene, a pored Simić, tim su činile: Milica Mitić (gitara), Katarina Zarić (bas gitara), Aleksandra Stamenković iz benda Jenner (gitara), a na bas gitari je mentorka bila i Marija Uzunovska (bas gitara), Biljana Šunjka iz benda Čupavci (bubanj), a na klavijaturi su se pridružile Marija Nikolić i Marija Gavranović.

Iva Mišović, poznatija kao Iva Lorens učesnicama je pomagala oko tehnike pevanja i u pisanju autorskih pesama. Ariadna Vrljanović–Zhao (Realma) je u saradnji sa Sofiom Kuzmanović naučila devojčice osnove muzičke produkciju.

Devojčice iz Rok kampa za vikend rokaju pred beogradskom publikom 5
Foto: Kaća Dimitrijević

Da učešće u Rok kampu ne prestaje nakon sedam dana kampa, potvrđuje i rad alumni kluba Rok kampa za devojčice u okvriru kog devojčice imaju prilike da učestvuju na drugim projektima, da nastave da sviraju i nastupaju, ali i da postanu deo organizacije budućih kampova.

– Učešće u kampu bilo je neverovatno iskustvo! Rad sa devojčicama pokazao mi je da godine jesu samo broj. Bilo je prelepo! Po prvi put sam se susrela sa ovakvim izazovom, a divne devojčice i koleginice su mi pomogle da ga savladam i da se sjajno provedem – kaže Milica Mitić, alumnistkinja Rok kampa za devojčice i ovogodišnja mentorka na gitari.

Organizatori: kolektiv mladih žena Femix

Inače, Rok kamp za devojčice organizuje se uz podršku Trag fondacije, FRIDA fonda, UNESCO Fonda za kulturnu raznolikost, Ministarstva kulture i informisanja, Schueler Helfen Leben i Mama Cash fondacija. Partneri projekta su Anđeli kolači i radionica Proto. Medijski sponzori su Balkanrock, Headliner i Oblakoder. Projekat Rok kamp za devojčice organizuje kolektiv mladih žena Femix.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari