Dejvid BouviFoto: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

Dejvid Bouvi ne bi uspeo u današnjoj muzičkoj industriji, kratko i jasno je rekao frontmen sastava Chic i Bouvijev saradnik Nil Rodžers.

Rodžers, jedan od pionira disko žanra, održao je ove godine govor u britanskom Donjem domu o pitanju muzičke industrije, prenosi Muzika.hr.

Na primeru Dejvida Bouvija, Rodžers je želeo da ukaže na aktuelnu politiku diskografskih kuća, koja je pre svega usmerena na ekonomske interese umesto na kreativnu podršku muzičarima.

Kao pozitivan, sada već arhaičan primer, naveo je Bouvijev album iz 1983. „Let’s Dance” na kome je Rodžers potpisan kao producent. Rodžers je u parlamentu izjavio da je diskografska kuća RCA podržala Bouvija. Naime, dala mu je vremena da sam stvori hit koji je rezultirao jednim od najboljih Bouvijevih albuma. Rodžers je, osvrćući se na iskustvo Bouvija, rekao da su takvi dani prošli. Dejvid Bouvi objavio je „Let’s Dance“ tri godine nakon komercijalno neuspelog albuma „Scari Monsters“.

Takođe, Rodžers je izjavio da je 1977. godine dobio 100 hiljada dolara nakon što je debi album grupe Chic prodat u milion primeraka.
Podržao je poraz striming politike trenutnim primerom Snup Doga. Naime, Snup Dog je nedavno izjavio da je za milijardu strimova na Spotifaju dobio samo 45 hiljada dolara.

Donji dom britanskog parlamenta stvorio je poseban komitet 2021. godine. Njegov cilj je da odgovori na pitanje kako omogućiti fer praksu isplate autorskih naknada dobijenih od striminga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari