Dejvid Linč je za ovaj film rekao da mu je najveći neuspeh u karijeri 1Foto: NIVIERE / Sipa Press / Profimedia

Dejvid Linč bio je reditelj prve filmske adaptacije Dine (Dune), koja je bazirana na istoimenom romanu Franka Herberta. Njegova adaptacija imala je premijeru 1984. godine, a film nije ostvario dobre komercijalne rezultate.

Reditelj dugo nije hteo ni da priča o ovom filmu, tek se u nedavnom intervjuu osvrnuo na njega.

U razgovoru za NPR Linč je ispričao o svemu što se odigralo u vezi sa filmom filma Dina, piše Index. hr s akcentom na onom što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo do te mere da godinama uopšte nije hteo da razgovara o ovom svom ostvarenju.

Kada su ga pitali da imenuje film koji je najveći neuspeh njegove karijere, on je izdvojio upravo Dinu.

„Moj film Dina. Znao sam da treba da imam pravo da izaberem završnu verziju pre nego što pristanem na snimanje filma. Ali iz nekog razloga mislio sam da će sve biti u redu i nisam taj ključni deo stavio u ugovor“, rekao je Dejvid Linč.

U ugovoru za Dinu, on je potpisao pravo administriranja finalne verzije filma, što je značilo da verzija Dine koja je stigla na bioskopska platna nije bila usklađena s njegovom kreativnom vizijom, prenosi Far Out Magazine.

Konačna verzija Dine nije bila ona koju je reditelj zamislio, što je uzrokovalo njegovo nezadovoljstvo i zbog čega je prestao sarađivati s velikim holivudskim studijima.
„Dina nije bila film koji sam želio napraviti jer nisam imao poslednju reč“, rekao je poznati reditelj.

Film je u godini premijere zaradio manje na blagajnama u odnosu na proračun koji je bio potreban za snimanje. Produkcijski proračun iznosio je između 40 i 42 milijuna dolara, a film je zaradio nešto više od 30 miliona dolara na kbioskopskim blagajnama. Zbog svih ovih razloga, Linč se odrekao filma i tražio da se ukloni njegovo ime ili da se promeni u pseudonim, prenosi Far Out.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari