Ima veoma malo bendova u svetu koji se mogu pohvaliti tako uspešnom karijerom, konstantnom popularnošću, koja traje skoro 35 godina. Praktično i nema audiofila koji nije čuo za ovaj bend, a da i ne govorimo ljudima koji se bave elektronskom muzikom. O njima se u našoj zemlji dosta pisalo, ali pokušaću ovim tekstom da dam omaž Depeche Mode, koji će domaću publiku konačno udostojiti svojim nastupom 19. maja na Ušću, a nakon otkazivanja prethodnog, 2009, zbog bolesti kontroverznog frontmena Dave Gahana.


Sve je počelo daleke 1980. godine, kada su se sastala tri momka iz engleskog gradića Bazildona. To su bili Martin Gor, Endrju Flečer, Vins Klark, a bend, koji je u početku bio gitarski, zvao se Compozition Of The Sound. Gitarska faza trajala je vrlo kratko, a onda Martin Gor kupuje ritam mašinu i prvi sintisajzer. Na jednom koncertu primetili su Dejvida, koji je nastupao sa lokalnim bendom iz Bazildona, i pozvali ga da peva sa njima. Dejvid je smislio novi naziv za bend, koji je pozajmio od jednog francuskog modnog časopisa Depeche Mode. Ostali članovi su prihvatili predlog i shvatili da je Dejvid već prvog dana preuzeo inicijativu i da će biti pokretačka snaga benda. Čuveni producent Daniel Miler primetio ih je u pabu Bridge House i predložio im saradnju koju su momci iz Depeche Mode prihvatili, nesvesni da su time započeli jedno novo poglavlje u istoriji moderne elektronske muzike.

U studio ulaze prvi put 1981. godine. Pošto tada nije bilo mnogo elektronske opreme u studiju, svirali su praktično uživo kao rok bend. Glavni kompozitor bio je Vins. Za svega tri nedelje prvi album Depeche Mode pod nazivom „Speak and Spell“ bio je gotov. Uspeh prvog singla sa tog albuma i pesme „Just Can’t Get Enough“, a zatim i celog albuma, doveo je do milionskog tiraža i opšte popularnosti.

Kada je Vins Klark najavio odlazak, bio je to veliki šok za bend. Međutim, svi su potpuno potcenili Martina Gora, koji je u stvari bio prikriveni kompozitorski genij. On će potpuno preuzeti kompozitorsku ulogu u bendu i napraviti od njega ono što je Depeche Mode danas. Vinsa Klarka zamenjuje Alan Vajlder 1982. godine. Te iste godine izbacuju album „A Broken Frame“. Za razliku od prvog albuma, pesme su više smirenijih tonova, ali harmonijski savršenijih melodija. Već 1983. godine izlazi treći album „Construction Time Again“. On donosi nove hitove poput „Everything Counts“, „Love“, „In Itself“ i „Two Minute Warning“ sa dosta sadržajnijom tematikom i formom. Sledeće godine izdaju četvrti po redu album „Some Great Reward“. Sada već Depeche Mode postaju uzor ostalim bendovima i izvođačima ne samo elektronskog zvuka već i ostalih muzičkih žanrova.

Godinu dana pauze grupa koristi za odmor, ali i za pripremanje albuma „Black Celebration“ (1986), sa jačim i čvršćim zvukom sa elementima darka. Iste godine počinju evropsku turneju, nakon koje 1987. godine snimaju novi album „Music For The Masses“. Na tom albumu definitivno se formira njihov prepoznatljiv zvuk kojim postaju prepoznatljivi do danas. Pesme poput „Strange Love“, „Behind to Wheel“, „Nothing“ ostaće zapamćene zauvek.

Depeche Mode 1988. kreće na američku turneju, gde ih je ukupno videlo više od milion ljudi, do tada nezamisliva cifra. Ispraćeni ovacijama napuštaju američki kontinent i sele se u Evropu, tačnije u Milano, gde 1989. godine snimaju nov album „Violator“, koji će svetlost dana ugledati 1990. Za novi album se može reći samo jedno – savršenstvo. Sa ovog albuma su i numere „Personal Jesus“, „Policy Of Truth“, „Enjoy The Silence“…

U martu 1992. u Madridu počinju sa snimanjem i 1993. objavljuju album „Songs Of Fate And Devotion“. Nakon kriznog perioda, uzrokovanog Dejvidovom ovisnošću o heroinu i odlaskom Alana Vajldera iz benda, Depeche Mode 1997. snimaju album „Ultra“, za koji mnogi kritičari smatraju da im je najbolji u karijeri. Pesme kao „It’s No Good“ i „Barrel Of The Gun“ ostaviće neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji. Posle četiri godine objavljuju album „Exiter“, koji karakterišu dosta smireniji tonovi kao pokazatelj kompozitorske zrelosti benda, a zatim sledi i raskošna Exiter turneja 2001. godine, koja će se naći na prvom zvaničnom DVD-u 2002. godine. Album „Playing The Angel“ izlazi 2005. godine, a novi pod nazivom „Sounds Of The Universe“ zvanično izlazi 20. aprila 2009. godine. Poslednji album pod nazivom „Delta Machine“ izašao je 22. marta 2013. Čućemo ga uživo kada budu gostovali kod nas na Ušću 19. maja.

Zagrevanje za spektakl

Do koncerta Depeche Mode ostala su još samo tri dana. Bina i bekstejdž na Ušću se uveliko grade, a u Beogradu će se održati veliki broj žurki i dešavanja posvećenih elektronskim velikanima. U petak, dva dana pred koncert, u Mikser House-u nastupiće čuveni maneken Andrej Pejić na žurci zagrevanja za koncert, a veliki broj klubova u Beogradu organizuje žurke posvećene Depeche Mode. Ulaznice: parter 3.990 dinara, fan pit: 5.990 dinara, VIP: 9.900 dinara. Online prodaja: www.gigstix.com, prodajna mesta: Corner šopovi širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari