Ovih dana u kraćem vremenskom razmaku pojavila su se dva boks-seta, jedan Dina Dvornika (prva četiri studijska albuma plus sjajni „Live In Munchen“ u kompletu nazvanom „Original Album Collection“) i jedan Ramba Amadeusa (prvih pet studijskih ploča nazvanih „Six Pack“). S obzirom da su boks-setove izdavale različite diskografske kuće koje su stacionirane u različitim državama, verovatno je reč o koincidenciji, no ako se muziku pita, mesta za koincidenciju nema, navodi u svom autorskom tekstu Zoran Tučkar na portalu Muzika.hr.

Tučkar podseća da su Dino i Rambo bili dobri prijatelji, kolege sa sličnim interesima u funku i elektronici kao saradnici čije su se karijere ispreplitale. Prema mišljenju Tučkara, Dino i Rambo su u muzičkom smislu izmislili devedesete.

„Jedina je razlika što su Dinu doživljavali preterano neozbiljno, a Ramba preterano ozbiljno (koga pak kriviti za to?), a ovi boks-setovi nam govore da talent jednog i drugog možemo i moramo doživjeti maksimalno ozbiljno“, smatra Tučkar.

Ludistički pristup je koštao i jednog i drugog utoliko što je „svako“ pomislio da može biti Rambo Amadeus ili Dino Dvornik, tako da se u devedesetima kuknjava, zavijanje i arlaukanje uz sintisajzere (ono što je Amadeus radio na svom debiju „O tugo jesenja“) neverovatno poput tumora proširilo na zabavnoglazbenu scenu, pri čemu je novonastali žanr dobio ime koje mu je njegov „kum“ ostavio – turbofolk. Loše je prošao i Dvornik, koji se nakon svoja prva tri albuma – „Dino Dvornik“, „Kreativni nered“, te „Priroda i društvo“ – 1993. godine suočio s bendom jeftinih izvođača koji su radili isto što i Dvornik – ali loše. Iako bi se moglo o muzici jednog i drugog dalo još raspredati, možda najvrednije što su obojica ostavili u muzici je osećaj da možeš stvarati, izražavati se i iznositi stav i u kilavim okolnostima: sankcije, cenzure, redukcije struje, ratno stanje, prekinute poštanske i telefonske veze nisu uspele do kraja omesti dvojicu zaigranih, nikad do kraja odraslih dečaka da hrabro sanjaju, maštovito kreiraju, i od srca smeju se svemu, sa svim i sebi samima, zaključuje ovaj autor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari