DionisFoto: Youtube (@eurosport)

Francuski ekscentrični umetnik koji je s transvestitima bio antički bog Dionis u kritikovanom prizoru na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, izjavio je da je za to dobio honorar od 200 evra, preneli su francuski mediji.

Filip Katrin (Philippe Katerine) plavi Dionis gotovo nag u prizoru koji je po mnogima ličio na sliku Leonarda da Vinčija „Tajna večera“ s Isusom Hristom i apostolima, u nekoliko intervjua je odbacio kritike da je to bila uvreda hrišćanstva.

„Ono što je sigurno je to da (umetnički direktor ceremonije) Toma Žoli (Thomas Jolly) i ja nismo uopšte pomenuli religiju niti Tajnu večeru“, rekao je Katrin za list Mond (Le Monde), prenosi Beta.

Umetnik je istu izjavu dao i za list Liberasion (Liberation) i dodao da je dobio 200 evra honorara za taj nastup, rekavši da bi i platio 200 evra da bude u toj sceni.

„Plaćen sam 200 evra. Ne znam koliko su ostali dobili, nadam se isto. A istovremeno me je baš briga za novac. To nije bila zamisao, već je ideja bila da se uradi nešto veoma uzbudljivo i da se uputi poruka mira“, smatra Katrin.

Pošto je taj pizor izazvao kritiku širom sveta, Žoli se pravdao da nije želeo nikoga da uvredi i da je mislio da scena jasno predstavlja Dionisa, starogrčkog boga plodnosti, slavlja, veselja, vina, žena, pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari