Džulija RobertsDžulija Roberts, foto: Chopard via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Džulija Roberts će 28. februara 2025. godine otići kući sa još jednom prestižnom nagradom. Naime, ovoj slavnoj glumici biće uručena nagrada Cezar za celokupan doprinos kinematografiji.

Džulija Fiona Roberts rođena je 28. oktobra 1967. godine u Atlanti, Džordžija. Njen brat Erik, poznat iz domaće serije „Južni vetar“, sestra Lisa Roberts Gilan, i nećaka Ema, takođe su glumci.

Ipak, Džulija je najuticajniji glumački član ove porodice. Uloga Vivijen Vord u romantičnoj komediji „Pretty Woman“ iz 1990. godine, bila je samo početak. Film je imao zaradu od 464 miliona dolara širom sveta, a Džulija je postala omiljena glumica Holivuda.

Nakon nominacija za Oskara za filmove „Steel Magnolias“ (1990) i „Pretty Woman“ (1991), osvojila je ovu prestižnu nagradu 2001. godine za ulogu u „Erin Brokovich“, koji je i sama producirala.

U saradnji sa režiserom „Erin Brokovich“, Stivenom Soderbergom, radila je na još tri uspešna filma: „Ocean’s Eleven“ (2001), „Full Frontal“ (2002) i „Ocean’s Twelve“ (2004). Njen brodvejski debi dogodilo se 2006. godine, kada je igrala u predstavi „Three Days of Rain“ uz Bredlija Kupera i Pola Ruda.

Oprobala se i kao scenarista za film „Eat, Pray, Love“. Prihvatila se posla, ali je imala samo jedan uslov, da njena porodica bude sa njom na Baliju dok piše. Njeni filmovi su ukupno zaradili više od 2 milijarde dolara na američkim blagajnama, čime je postala najveća ženska filmska zvezda svih vremena, a svoj uticaj je dobro iskoristila.

Osim uspešne karijere, Roberts se aktivno angažuje u humanitarnim akcijama, podržavajući organizacije poput UNICEF-a i Fonda za pomoć američkom Crvenom krstu. Kako bi podigla svest o ugroženim vrstama divljih životinja, bila je narator dokumentarnog filma „In the Wild: Orangutans with Julia Roberts“ (1998), a za „Wild Horses of Mongolia“ (2000) je provela nekoliko nedelja sa mongolskim nomadima.

Politički je uvek bila jasno opredeljena, a i pre par meseci je pozvala Amerikance da glasaju za demokrate.

Džulija Roberts je u braku sa kamermanom Danijelom Moderom, a zajedno imaju troje dece.

I još jedna zanimljivost: arheolozi u Bugarskoj su 2004. godine pronašli skelet star 9.000 godina i nazvali su ga „Julia Roberts“, zbog savršenih zuba koje je imao. Rekli su da bi ta žena imala savršen osmeh – baš kao glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari