ed širan tediFoto: Promo

Svi znaju Eda Širana – ili Tedija, kako ga poznaju bliski prijatelji i porodica. Štaviše, 17. avgusta će ga lično upoznati i beogradska publika. Ali, šta se dešava iza zvezdanog sjaja i kamera?

Njegova pristupačna muzika, prijateljska faca, plamena kosa, i slava kao neizostavni teret savremene pop kulture, zasenjuju posve realnu, ljudski nesavršenu ličnost koja animira sve kreativne potrage.

Rođen početkom 1991. godine u skromnom gradu Halifaksu, ovaj Jorkširac je živi dokaz da se iskrenost i vernost svojim principima uvek dugoročno isplati.

Na prvi pogled, čini se da Širanova hedonistička muzika i javna persona, prijemčiva za sve uzraste, stoje u nepomirljivom sukobu.

Ali gledajući unazad, njegovo putovanje od lokalnih talent šou nastupa, do provođenja besanih noći na mračnim ulicama Londona, bez novca u džepu nakon neuspešne svirke, razrešilo je ove kontradikcije na veoma opipljiv, ljudski način.

Na kraju krajeva, život nije samo crno-beo, a ova siva zona predstavlja Širanov omiljeni kanvas za prikazivanje sopstvenih iskustava i poteškoća na njemu specifičan, poseban način.

Ali sve ovo nije došlo preko noći, zahtevajući dosta odricanja. Preseljenje u Los Anđeles gde je imao priliku da upozna Džejmija Foksa i radi u njegovom studiju dalo je Širanu priliku da oseti ukus slave.

Okrepljen ovim iskustvom, vraća se u London gde je hladne glave – iako još uvek spavajući na kauču svog tadašnjeg menadžera – eksplodirao u mejnstrim popularnost zahvaljujući veštom korišćenju društvenih mreža u usponu, strogoj samodisciplini i rigoroznom rasporedu objavljivanja albuma.

Brojni posvećeni, iscrpljujući nastupi uživo su priča za sebe – posebno svedočanstvo njegovog napornog rada.

Premotavajući par godina unapred, Širan je jedno od najvećih imena u popu.

Neko bi mogao da pomisli da bi konstantan pritisak i neuhvatljivo merilo samoočekivanja uzeti svoj danak, ali je Širan na stvari gledao dosta realno – svestan da ga je alternativna scena u velikoj meri smatrala tek protagonistom neslane muzičke šale, odlučio je da se fokusira na preostale milione slušalaca koji su cenili ingenioznu jednostavnost njegovog pesništva.

Na tom frontu, sve je bilo u najboljem redu.

Ali pogled iza kulisa otkriva da snop slave može da osvetli zvezdu dana u istoj meri u kojoj zasenjuje njenu realnu bitku na više frontova.

Otvoreno govoreći o svojoj borbi sa mentalnim zdravljem, sežuće još do školskih dana, kada je trpeo maltretiranje od strane nekih vršnjaka, Ed je jednom prilikom priznao da okruženje u kojem je odrastao nije imalo mnogo razumevanja kada je u pitanju traženje stručne pomoći za ove stvari.

Opterećen nedavnom pravnom bitkom – u krajnjoj liniji besmislenim slučajem koji se ticao navodnog plagijata na njegovom najvećem hitu „Shape of You“ – kao i gubitkom svog najboljeg prijatelja, Džamala Edvardsa, koji je preminuo od posledica slučajnog predoziranja, izazvalo je veliko psihičko opterećenje za pevača, prinuđenog da, uz sve to, održava svoj javni imidž.

Priznajući sebi da rezultati neće doći preko noći, on kreće na terapiju koja mu pomaže da polako i pažljivo izlazi na kraj sa ličnim gubicima, i upravlja svojom anksioznošću i depresijom.

Počevši od lične borbe, Širan postaje aktivni zagovornik mentalnog zdravlja koji, pored deljenja ličnih iskustava, takođe počinje da doprinosi aktivizmu u dobrotvorne svrhe.

Tako, on podržava dobrotvorne organizacije za mentalno zdravlje poput CALM i otvoreno govori o važnosti rešavanja problema mentalnog zdravlja bez propratne stigme.

Pored ovoga, njegovi filantropski poduhvati uključivali su, na lokalnom i globalnom nivou, razne druge zdravstvene, ekološke, a posebno obrazovne inicijative.

Tokom 2018. godine pokrenuo Ed Širan muzičku fondaciju u Safoku, koja ima za cilj da deci u njegovom rodnom gradu obezbedi pristup muzičkim instrumentima i časovima.

Na kraju dana, Širan je i dalje obična osoba, suočena sa mnogim ličnim borbama. Međutim, čak i kada u intervjuima razgovara o najtežim aspektima života, on nikada ne propušta da ispolji svoj pozitivan karakter.

Ophodeći se sa fanovima kao običan momak iz komšiluka, što je postalo neodvojivi deo njegove javne ličnosti, Širan uprkos slavi stoji obema nogama na zemlji.

U jednom intervjuu, nedavni saradnik opisuje kako je, očekujući čitavu armiju PR i sigurnosnog osoblja, bio prijatno zatečen kada je video da Širan do njegovog studija dolazi potpuno sam, prijateljski se predstavljajući u iščekivanju predstojećeg snimanja.

Upravo ovaj srdačan i iskren pristup ne može a da se ne odrazi u njegovoj umetnosti – bilo da se radi o brojnim životnim izazovima, trenutnoj romantici, ili duboko ukorijenjenoj ljubavi koja potresa svet, Širan uvijek ima spremnu pesmu u rukavu, pričajući priče na jednostavan i jasan način koji može da razume praktično svako.

Širanov uticaj na muziku i kulturu je neosporan, ali njegova ličnost izvan scene je ono što zaista privlači obožavaoce.

Tako, uzevši u obzir mnoštvo pesama posvećenih njegovoj supruzi, Čeri, ili iskrenu baladu „Supermarket Flowers”, napisanu za pokojnu baku, jasno je da, za Širana, uloga odanog porodičnog čoveka nije samo tačka za kamere.

Kao otac dvoje dece, on uvek pokušava da nađe vremena da izbalansira porodične obaveze sa karijerom, pa i da neguje dubok i uzajaman odnos sa svojim morem obožavalaca.

I tome možete svedočiti iz prve ruke. Iako su neki paketi karata već rasprodati, regularne ulaznice za koncert u Ušće Parku su i dalje dostupne putem sajta honeycomb-live.com.

Dođite da uživate u druženju sa svetskom zvezdom i, kad ste već tu, čujete par omiljenih pesama. Vidimo se tamo 17. avgusta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari