Dileme više nema, pobednik jubilarnog 50. dragačevskog sabora trubača je Ekrem Mamutović iz Vranja. Ovu odluku zajednički su doneli žiri i publika, a šampion će naredne godine predstavljati Srbiju na Drugom svetskom prvenstvu trubača.


Zlatnu trubu jubilarnog sabora trubača osvojio je Dejan Petrović iz Dubokog kod Užica, koji je pre dva dana proglašen za najboljeg trubača sveta. Za njega je predsednik Saborskog odbora u Guči priredio poseban prijem i poručio mu da bude „ambasador srpske kulture i tradicije i da promoviše Dragačevski sabor i celu Srbiju“. Dejan Petrović je naglasio da je četvrta generacija u porodici koja svira trubu i da je ovom titulom ispunjen san svih njegovih predaka.

Za najboljeg bubnjara žiri je izabrao Fabijana Mamutovića iz Vranja, a za najboljeg basistu Sašu Ališanovića iz Užica. Najbolji tenorista je Mladen Milekić iz Rtiju kod Guče. Sabor se završio sinoć koncertom pobednika koji je održan ispred Doma kulture. Jubilarni Sabor trubača trajao je deset dana, a prema procenama organizatora posetilo ga je oko 600.000 ljudi. U programima je nastupilo 2.000 učesnika od čega 400 iz inostranstva.

Većina dobrovoljaca pijana

Većina posetilaca Sabora trubača u Guči koji su dobrovoljno prošli alko-test imala je alkohol u krvi, saopštila je Uprava saobraćajne policije. Među 461 testiranim, 210 posetilaca imalo je dozvoljenu količinu alkohola u krvi, a ostali su imali nedozvoljenu količinu. Akcija „Kada pijem ne vozim“ imala je za cilj podizanje svesti kod građana o odgovornom ponašanju u saobraćaju tokom svih velikih manifestacija koje se organizuju širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari