Kada je Elvis Prisli počeo svoju pevačku karijeru on je skandalizovao konzervativne medije te je odmah proglašen „pretnjom po moral mlade Amerike“. To je i tema izložbe koja se bavi pevačem koji je kasnije postao poznat samo kao „kralj“.

„Elvis je zapanjio Ameriku i medije 1956. godine, tako da su tekstovi koji su pisani o njemu uglavnom bili „alarmantni“. Međutim opisivanje Elvisa kao „opasnosti“ posle nastupa u šou Eda Salivena te godine mu je zapravo pomoglo da se domogne slave“, kaže Ken Polson, predsednik Novinskog muzeja iz Vašingtona gde se održava izložba.

Na izložbi se mogu videti novinski tekstovi koji kritikuju Elvisa, a, recimo, isečak iz magazina Tajm od 16. juna 1956. godine citira jednog policajca koji ovako komentariše to što Elvis radi na bini:“Da to radi na ulici, uhapsili bi ga“.

Pored obilja tekstova i retkih fotografija, na izložbi su i Elvisovi kostimi, potpisana šampanjska boca sa njegovog venčanja sa Prisilom u Aladin hotelu iz Las Vegasa 1957. godine, kao i Hari Dejvidson motor i kožna jakna koji su mu pomogli da postane simbol bunta mladih. Izložba će biti otvorena do 14. februara 2011. godine, a na njoj je i čuvena fotografija Prislija kako se rukuje sa američkim predsednikom Ričardom Niksonom, koja je u javnost dospela tek prošle godine. Ta fotogrfafija je trenutno najtraženija u Nacinalnom arhivu. Posle tog sastanka sa Niksonom, Elvis je od predsednika otišao sa značkom pripadnika federalnog odeljenja za borbu protiv narkotika, što mu je i bila želja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari