Na ovogodišnjoj dodeli britanskih muzičkih BRIT nagrada sa dva trofeja je najuspešniji su bili pevačica Emeli Sande kao i pevač i tekstopisac Ben Hauard. Sande je najbolja pevačica i ima najbolji britanski album („Our Version of Events“), dok je Hauard nagrađen kao najbolji britanski pevač, kao i za najbolji debitantski album. Ova druga nagrada je predstavljala iznenađenje jer su tu mnogi videli trijumf popularne Rita Ore.

Ipak, najviše pažnje su dobili Emeli Sande i Adel – Sande je najbolja pevačica, dok je Adel osvojila nagradu za najbolji singl – „Skyfall“. Prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolji album nije prisustvovala ceremoniji, već je poslala video poruku.

„Trenutno sam u Los Anđelesu na probama za Oskara. Neću vas dugo zadržavati, jer ne želim da prekinem govor za najbolji album na kraju večeri. Volim vas sve“, poručila je novopečena mama Adel, aludirajući na prošlogodišnji skandal kada je prekinuta dok je ona držala govor. Folk rok bend Mumford and Sons proglašeni su za najbolju britansku grupu, dok su Coldplay najbolji izvođači „uživo“. Tom Odel je najbolji po izboru kritičara, najbolja međunarodna grupa je The Black Keys, međunarodni pevač Frenk Oušn, a internacionalna pevačica Amerikanka Lana Del Rej. Novitet na ovogodišnjoj dodeli BRIT nagrada bilo je priznanje za internacionalni uspeh. Naime, britanski izvođači ponovo beleže fantastične uspehe u SAD (gde su jedno vreme bili prosto zbrisani sa lista), pošto tamo imaju čak četiri od pet najprodavanijih albuma. Zbog toga nagrada za globalni uspeh je pripala boj-bendu One Direction, a specijalno priznanje je uručeno za Warchild.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari