Entoni Hopkins otkrio koji reditelj mu je zapretio na početku karijere i zašto žali što je glumio u ova dva filma 1Foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Uz dva Oskara, četiri nagrade BAFTA, dva Emija i mnoštvo nominacija za prestižne filmske nagrade, Entoni Hopkins danas se smatra jednim od najboljih i najcenjenijih glumaca svih vremena.

Ali, kao i većina glumaca, na početku karijere nailazio je na prepreke.

Hopkinsova karijera počela je u 1960-ima, nakon što je završio Kraljevsku akademiju dramske umetnosti (RADA) u Londonu.

Mladi glumac  je počeo  da se pojavljuje na pozorišnim daskama, gde ga je primetio  Lorens Olivije, koji je odlučio da ga uzme pod u svoje okrilje.

Hopkins je brzo postao Olivijeova zamena i zbog toga došao u kontakt s njegovim čestim saradnikom, hvaljenim pozorišnim i filmskim rediteljem Džonom Deksterom.

Kako navodi Far Out, Dekster mu nije ostao u dobrom sećanju jer mu je jednom prilikom zapretio da više nikada neće glumiti.

„Bio sam nestrpljiv s rediteljima jer, ako sumnjaš u sebe, neko će to da primeti  i počeće da te napada“, objasnio je Hopkins u jednom intervjuu za The New Yorker dodajući da je on malo patio od nedostatka samopouzdanja.

Dekster je primetio nesigurnost mladog glumca i uzeo ga na zub tokom priprema za Molijerovog Mizantropa.

„Reditelj je razgovarao sa mnom kao da sam dete, što me je jako razbesnelo. Sećam se jednog trenutka, bilo je to u januaru 1973. godine, kada sam glumio u predstavi Mizantrop koju je režirao Džon Dekster“, prisetio se Hopkins.

„Džon je bio nemilosrdan reditelj, a mene je umeo da odabere kao svog dežurnog krivca. Jednog dana sam mu rekao: ‘Je*i se’, i otišao. Zapretio mi je: ‘Više nikada nećeš raditi.’ Uzvratio sam: ‘Baš me briga.’ I stvarno me nije bilo briga.“ ispričao je Hopkins

Deksterova pretnja se nije se ostvarila jer je Hopkinsova karijera nastavila da raste.

Početkom 80-ih igrao je jednu od glavnih uloga u filmu Čovek-slon (The Elephant Man), a 1991. godine pojavio se u hororu Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs), koji mu je doneo prvog Oskara za najboljeg glumca, piše Index. hr 

Poslednji film u kojem smo mogli da vidimo Hopkinsa bila je drama Poslednja Frojdova seansa iz 2023. godine.

Pored toga, pozajmio je glas jednom od likova u oba nastavka Netflix -ovog filma Rebel Moon, koji je režirao Zak Snajder.

Entoni Hopkins otkrio koji reditelj mu je zapretio na početku karijere i zašto žali što je glumio u ova dva filma 2
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Hopkins je govorio i o svojoj najpoznatijoj ulozi Hanibal Lektor i svom stavu o nastavcima filmova.

Nastavci su kako podseća u svom tekstu Index. hr često zahtevni.

Iako se čine dobrim idejama, ne ispadnu uvek tako, već završe kao lenji ponovljeni prikazi originala.

Važni su za Holivud jer mogu da prošire filmove u franšize i ponekad su odlični, ali ima više neuspeha nego uspešnih priča.

Čak ni najuglednija imena poput Entonija Hopkinsa nisu imuna na loše nastavke.

Kritičarski hvaljen film Kad jaganjci utihnu objavljen 1991. godine.

Reditelj Džonaton Demi  je mnogo postigao ovim filmom.

Uzbudljiva detektivska priča podignuta je na novi nivo.

Klaris Starling (Džodi Foster) konsultovala sa serijskim ubicom kako bi prodrla u um čoveka kojeg je pokušavala da uhvati.

Foster je sjajna, a Demijeva režija nadahnuta.

Međutim, jedno od najupečatljivijih postignuća filma je glumačka igra Entoni Hopkinsa kao kanibalskog serijskog ubice Hanibala Lektora.

Gledaoci širom sveta obožavali su film, a filmska industrija je prepoznala njegovu popularnost.

Film Kad jaganjci utihnu osvojio je nekoliko Oskara, uključujući za najbolju glumicu, scenario, režiju , kao i glumu za briljantno izvođenje Entonija Hopkinsa u ulozi Lektora.

Kada je tako kompleksan film stekao izuzetnu popularnost i uspeh, produkcijske kuće željno su prihvatile ideju nastavka.

Hanibal Lektor bio je sporedni lik u originalu, a i dalje je imao mnogo slojeva koji su mogli da se istraže, pa je nastalo mnogo scenarija u tom duhu.

Iako zvuči kao dobra ideja u teoriji i iako nastavci s Hanibalom nisu bili loši, nisu mogli da dostignu popularnost i komplimente koje je osvojio original, piše Far Out Magazine.

Hopkins se s time složio i priznao da žali što je prihvatio uloge u Hanibalu i Crvenom zmaju – nastavcima filma Kad jaganjci utihnu.

Takođe je istakao da više ne želi da glumi Hanibala Lektora.

„Glumio sam Hanibala jednom, ali sam pogrešio kad sam to pokušao još dva puta.

Kad jaganjci utihnu mi je bio u redu. Bio je dobar film. Ali ne želim više da glumim Hanibala. Dosta je s time“, zaključio je glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari