ESTAM - Drugi međunarodni festival folklora u Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli i na Mećavniku 1Foto: SKC Kragujevac

 

Od 29. jul do 1. avgusta SKC Kragujevac organizuje Drugi međunarodni festival folklora ESTAM na kome učestvuju ansambli iz šest zemalja. I ove godine ESTAM se održava na više lokacija ne samo u Kragujevcu, već i u Aranđelovcu i Topoli.

Otvaranje festivala je u ponedeljak, 29. jula u kragujevačkom Velikom parku.

Sutradan, 30. jula ESTAM gostuje u Aranđelovcu a prekosutra, 31. jula u Topoli.

Četvorodnevno putovanje folklorom oko sveta završava se na mestu gde je i započelo u četvrtak, 1. avgusta u Velikom parku u Kragujevcu.

Slaveći igru, umetnost i kreativnost kao univerzalni jezik koji povezuje ljude iz različitih kultura, festival će okupiti ansamble iz Kolumbije, Perua, Gruzije, Nemačke, Grčke i Srbije. Publika će uživati u raznovrsnosti tradicionalnih igara, melodija i raskošnih tradicionalnih kostima koji će biti predstavljeni na sceni, najavljuju smotru organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Po njihovim rečima organizovanje ove manifestacije je svojevrstan doprinos raznovrsnosti kulturnog programa grada Kragujevca.

– Posetioci imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa tradicionalnim nasleđem i kulturama zemalja sa različitih strana sveta, ali i da neposredno učestvuju i nauče neke od predstavljenih igara kroz radionice organizovane kao prateći festivalski sadržaj, ističu u Studentskom kulturnom centru Kragujevac.

Pored koncerata, kao centralnog programa festivala, brojne reakcije izaziva i defile učesnika, praćen muzikom i pesmom. Tokom defilea, na određenim tačkama putanje, učesnici festivala izvode i delove svojih tradicionalnih igara i plesova, na taj način pozivajući prolaznike da im se pridruže na koncertu.

Prateći program festivala, u saradnji sa Gradom Kragujevcem i Gradskom turističkom organizacijom, čine radionice starih zanata, kao i noćni bazar, koji je planiran 1. avgusta sa početkom u 18 sati gde posetioce ESTAM-a očekuju: mali domaći proizvođači sa raznovrsnim prehrambenim proizvodima, osvežavajuća pića i zanatsko pivo, unikatne rukotvorine i umetnine, nakit i aksesoari i prirodna kozmetika.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Kragujevca i nalazi se na listi festivala Nacionalne sekcije CIOFF-a, Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture.

Ulaz na sve koncerte ESTAM-a je slobodan.

Posle četvorodnevne turneje po Šumadiji festival ESTAM se po rečima organizatora „seli” 2. i 3. avgusta na Mećavnik.

– Dođite da zajedno uživamo u večerima ispunjenim tradicijom, kreativnošću i dobrom energijom, pozivaju sugrađane organizatori festivala iz Studentskog kultirnog centra Kragujevac.

Više vesti iz ovog gada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari