Najbolje ocenjeni filmovi Breda Pita: U kojoj ulozi je vama najbolji? 1Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki glumac i reditelj Bred Pit glumio je u brojnim poznatim i nagrađivanim filmovima. U svojoj karijeri Bred Pit je glumio u više od 48 filmova, od kojih su mnogi ostvarili uspeh i dobili odlične kritike.

Glumac je poznat po ulogama u filmovima Se7en, Troja (Troy), Oceanovih 11 (Ocean’s 11), Klub boraca (Fight Club), Legenda o jeseni (Legends of the Fall), Intervju s vampirom (Interview With a Vampire) i brojnim drugim filmovima.

Međutim, nijedan od njih ne nalazi se na popisu petnaest najbolje ocenjenih filmova u kojima je Pit glumio.

U nastavku su pet najbolje ocenjenih filmova na Rotten Tomatoesu u kojima je glumio Bred Pit.

U nekim od njih imao je glavnu, a u drugim sporednu ulogu, piše Index.hr

12 godina ropstva (12 Years a Slave)

Istorijska drama 12 godina ropstva iz 2013. godine najbolje je ocenjeni film u kojem je glumio Bred Pit. Ova drama osvojila je Oskara za najbolji film, a bazirana Je na istoimenim memoarima Solomona Northupa iz 1853. godine. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) bio je slobodni Afroamerikanac rođen u državi Njujork, koji je 1841. godine otet u Vašingtonu i prodat kao ropstvo.

Drama 12 godina ropstva na Rotten Tomatoesu ocenjena je s visokih 95 posto od kritičara. Bred Pit u filmu igra Bassa, koji je predstavljen kao najčasniji, najverniji belac kojeg je Solomon Northup susreo tokom svog ropstva. Bas je bio stolar koji je radio na izgradnji kuće na plantaži na kojoj je Solomon radio. Bio je rođeni Kanađanin i borac za aboliciju.

Igra pobednika (Moneyball)

Igra pobednika je biografska sportska drama iz 2011. godine koju je režirao Bennett Miller. Radnja prati glavnog menadžera Oakland Athleticsa Billyja Beanea (Bred Pit), koji pokušava da okupi uspešnu bejzbolsku ekipu sa skromnim proračunom koristeći računski generisanu analizu.
Film je na Rotten Tomatoesu ocenjen s 94 posto, a bio je i nominovan za šest Oskara, uključujući Oskara za najbolji film, glavnog i sporednog glumca, kao scenario.

Prava romansa (True romance)

Treći na popisu najbolje ocenjenih filmova u kojima je glumio Bred Pit je kriminalistički triler Prava romansa iz 1993. godine, koji je režirao Toni Skot, a napisao Kventin Tarantino. Film govori o Clarenceu Worleyju (Christian Slater), koji se ženi za prostitutku Alabamu, krade kokain od svog makroa i pokušava da ga proda u Holivudu, dok ga ljudi od kojih je ukrao drogu jure.

Ovaj je film na Rotten Tomatoesu ocenjen s 93 posto, a u njemu je Bred Pit tumačio Floyda. On je jedan od sporednih likova te je bio cimer Dicka Ritchieja (Michael Rapaport). Međutim, Flojdov lik nije doživio srećan kraj, u filmu ga je ubio Drexl Spivey (Gari Oldman).

Nemilosrdni gadovi (Inglourious Basterds)

Ratna drama Kventina Tarantina iz 2009. godine verovatno je jedan od najpopularnijih filmova u kojima je glumio Bred Pit. Radnja je smeštena u okupiranu Francusku tokom Drugog svetskog rata. Grupa američkih vojnika pod vodstvom Breda Pita, kao poručnika Alda Rainea, ima plan kako da ubije nacističke vođe. Ali, nisu jedini koji imaju takve planove.
Nemilosrdni gadovi su na Rotten Tomatoesu ocenjeni s 89 posto, a film je bio nominovan za čak osam Oskara. Od toga je Oskara osvojio samo Kristof Volc za najbolju sporednu ulogu. On je u filmu igrao nemačkog pukovnika i nacistu Hansa Landa.

Opklada veka (The Big Short)

Opklada veka je biografska drama iz 2015. godine koju je režirao Adam Mekej. Priča prati grupu investitora od 2006. do 2007. godine koji su se kladili protiv hipotekarnog tržišta Sjedinjenih Država. U svojim su istraživanjima otkrili koliko je tržište manjkavo i korumpirano.
Bred Pit je u filmu, koji je na Rotten Tomatoesu ocenjen s 89 posto, glumio Bena Rickerta. Ovaj izmišljeni lik baziran je na investitoru Benu Hockettu koji je od rada s Cornwall Capitalom zaradio 80 miliona dolara smanjivanjem tržišta nekretnina.

Osim ovih pet, na popisu deset najbolje ocenjenih filmova Breda Pita nalaze se i 12 majmuna (12 Monkeys) iz 1995. godine s 88 posto, Thelma i Louise iz 1991. s 86 posto, Bilo jednom u Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood) iz 2019. s 86 posto, Drvo života (The Tree of Life) iz 2011. godine s 85 posto i Ad Astra iz 2019. godine s 83 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari