Odlučeno je: U ovom gradu će se održati Evrovizija 2025 1Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Švajcarski grad Bazel biće domaćin najvećeg evropskog muzičkog takmičenja naredne godine, gde će se održati Evrovizija 2025.

Evrovizija će se 69. put održati u Švajcarskoj, zemlji u kojoj je sve i počelo.

Polufinala će biti održana 13. i 15. maja, a finale 17. maja. Domaćin će biti Bazel, saopštila je Evropska radiodifuzna unija.

Organizatori muzičkog takmičenja Evrovizija saopštili su pre par dana da se odlučuju između dva grada – Bazela i Ženeve.

Naveli su nekoliko prednosti oba grada, a zvanično saopštenje koji će od ova dva grada biti domaćin Pesme Evrovizije 2025. biće objavljeno u petak, 30. avgusta.

U komentarima su ljubitelji takmičenja napisali koji grad smatraju boljim izborom.

„Ženeva je bolja od Bazela. Bolji aerodrom, hale većeg kapaciteta i grad izgleda moderno. Takođe, veoma je bezbedan“, „Nadam se da neće biti Ženeva“, „Bazel je jedan od mojih omiljenih gradova“, „Gde je jeftinije“, neki su od komentara?

Nemo je ove godine pobedio na Pesmi Evrovizije sa pesmom The Code i doveo takmičenje u Švajcarsku. Međutim, konzervativne grupe iz Švajcarske ne žele da se takmičenje održi u toj zemlji.

Hrišćansko-konzervativna švajcarska federalna demokratska unija (EDU) najavila je sredinom jula da će raspisati referendum o tome da li se javna sredstva mogu koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za njegovo održavanje.

„Pesma Evrovizije je užasan propagandni događaj“, napisao EDU na X-u prošlog meseca.

„Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje“, dodaje se.

EDU je relativno mala politička partija, ali njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švajcarska narodna partija i Udruženje švajcarskih poreskih obveznika

Podsetimo, Švajcarskoj je organizaciju Evrovizije doneo izvođač Nemo, koji je u maju u Malmeu odneo pobedu sa pesmom Code.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari