Džon LenonFoto: emka74 / Shutterstock.com

Gitara koju su Džon Lenon i Džordž Harison svirali tokom snimanja albuma „Help!“ i „Rubber Soul“ prodata je na aukciji u Njujorku.

Prema aukcijskoj kući „Julien‘s Auctions“, muzički instrument doneo je gotovo 2,9 miliona dolara (oko 2,7 miliona evra). Prema medijskim izveštajima, nikada pre nije plaćeno više za gitaru Bitlsa na aukciji.


U 2015. godini „Julien‘s Auctions“ već je prodao još jednu Lenonovu gitaru. Tada je postigao cenu od 2,41 miliona dolara. Novootkrivena „Framus“ gitara navodno je procenjena na 600.000 do 800.000 dolara pre aukcije – ali je prodata za mnogo više.

Muzički instrument koji je upravo prodat na aukciji bio je na jednom tavanu zadnjih 50 godina. Akustičnu gitaru Bitlsa, koju je prema saopštenju aukcijske kuće početkom 1960-ih napravila nemačka kompanija „Framus“, uglavnom je svirao Džon Lenon, a koristila se i u filmu „Help!“ u sceni gde se čuje pesma „You‘ve Got to Hide Your Love Away“. Džordž Harison koristio je gitaru za „Norwegian Wood“, između ostalog, prenosi Slobodna Dalmacija.

Daren Džulijen, suosnivač i direktor aukcijske kuće „Julien‘s Auctions“, rekao je novinaru časopisa „People“: „Pronalaženje ovog izvanrednog instrumenta je poput otkrivanja izgubljenog Rembranta ili Pikasa. Još uvek izgleda dobro i zvuči odlično.“

Takođe je rekao da su vlasnici – koji su zaboravili da poseduju instrument – dobili gitaru na dar od Gordona Volera, iz pop dua „Peter and Gordon“. Voler je gitaru dao jednom od svojih tadašnjih menadžera, koji ju je odneo kući, stavio na tavan i očigledno decenijama nije vodio računa o njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari