Bombastičnost, hrabrost, talenat i strast koji su pomogli britanskom sastavu Vajtsnejk (Whitesnake) da steknu brojne fanove širom sveta mogli su se videti sinoć na Donjem Kalemegdanu gde je slavni bend svirao pred gotovo 15.000 fanova. Legendarni Dejvid Koverdejl, iako ima 62 godine, suvereno je vladao binom u podnožju beogradske tvrđave.

U beloj raskopčanoj košulji, dugokosi “bog hard-roka” pravio je akrobacije sa stalkom za mikrofon, skakao i pevao kao u stara dobra vremena, mada se moglo primetiti da je često u pauzama ili tokom solo gitarskih deonica odlazio u bekstejdž radi prikupljanja energije (neki kažu i “terapije” udisanjem kiseonika iz boce). Ostatak Vajstnejka, pak, momci koji su po godištu daleko ispod Koverdejla, pokazali su se kao odlični muzičari, dostojni naslednici čuvenih prethodnika koji su se ređali u grupi koja je obeležila istoriju svetskog rokenrola.

Koncert su otvorili hitom “Give me all your love”, usledila je “Ready an' willing”, zatim “Can you here the wind blow”. Od ukupno 14 numera (s tim što su “Best years”, “Bad boys” i “Children of the night” odsvirali kao jednu “uvezanu” pesmu). Publika je najbolje prihvatila baladu “Is this love”, kao i večne hitove “Fool for your lovin”, “Here i go again” i za kraj energičnu “Still of the night”. Svirali su i dve pesme sa poslednjeg albuma: “Forevermore” i “Steal your heart away”.

U publici je bilo fanova iz cele bivše Jugoslavije, a Vajtsnejk svetsku turneju “Godina zmije” nastavljaju već danas u zagrebačkom Domu sportova.

Pet razglednica

Dok su na turneji, članovi benda vole biti informisani o događanjima u svetu te su tražili od srpskih organizatora aktuelna izdanja strane štampe: New York Times te USA Today. U vreme današnje tehnologije i razvijenih raznih načina komunikacije (poput društvenih mreža na kojima su članovi benda svakodnevno aktivni) zanimljiva je činjenica kako su tražili da im organizatori nabave – pet razglednica koje su poslali prijateljima i rodbini.

Đumbir i lubenica

U garderobama članova benda iza bine na Kalemegdanu našli su se – prema njihovoj želji – čajevi, puno vode, kvalitetno crno vino i domaće pivo. Zatim tortilje sa piletinom, razni sirevi i đumbir kao obavezni dodatak. S obzirom da je u Beogradu bilo veoma toplo tražili su hladnu lubenicu narezanu na kockice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari