Festival Paralel, treći po redu, u trećoj nedelji oktobra, donosi koncert prvog Amerikanca koji je ‘90-ih godina održao koncert u Srbiji – Grant Hart, osnivač i lider kultnog garažnog benda s kraja ‘80-ih, Husker Du, ovog puta u Beograd dolazi sa pratećim bendom, a nastupiće u Kulturnom centru Grad u petak, 17. oktobra.

Posle razlaza čuvenih Husker Du, osnovao je sastav Nova Mob, da bi se zatim, nakon nekoliko godina, posvetio solo karijeri, gradeći beskompromisnu andergraund biografiju. Rasturanje harizmatičnih Husker Du, te razlaz Grant Harta i Boba Moulda, svakako predstavlja jedan od legendarnih stvaralačkih sukoba savremene pop kulture.

Interesantno je da je Hart u Beograd prvi put došao baš početkom zlokobnih ‘90-ih, prkoseći tako tadašnjoj kulturnoj i svakoj drugoj blokadi ovih prostora, a našoj publici se nakon toga vraćao u nekoliko navrata. Grant Hart na Paralel dolazi u okviru evropske promocije svog novog duplog albuma „The Argument“.

Ovom prilikom beogradskoj publici će se prvi put predstaviti i zagrebački indie sastav ESC Life. Karte po ceni od 1.200 dinara mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na dan u koncerta u KC Grad po ceni od 1.400 dinara.

Pored koncerta Grant Harta, ovogodišnji Paralel, na nekoliko gradskih lokacija, donosi i reviju muzičkih dokumentaraca u Kinoteci, pod nazivom Paradocs, zatim nekoliko izložbi, među kojima je i strip izložba Oslobođenje Beograda u Domu omladine Beograda, te besplatnu strip radionicu, kao i tribinu na Filozofskom fakultetu. Već narednog dana, Paralel će se baviti domaćom supkulturom: Otpisani i Oslobođenje Beograda u stripu. U Domu omladine Beograda u subotu, 18. oktobra, od 13 časova – izložba posvećena njima, a potom će uslediti i turistička tura po lokacijama gde je snimana serija.

Na spoljnom staklu DOB-a, prvi put na jednom mestu, Prletu i Tihom društvo će praviti strip junaci Mirko i Slavko, Poručnik Tara i ostali „štampani“ oslobodioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari