ČistilišteFoto: Jakov Simović

Bend Čistilište objavio je debitanstki album u izdanju diskografske kuće Krava 22. Album je snimljen u Vrbasu, u studiju “Šamarčina“.

Čistilište čine muzičari koji od ranije haraju alternativnom i andergaund scenom. U pitanju je trio: Nemanja Bulatović (basista u bendovima Dingospi Dali, Nevaspitani i Klotljudi), Trajče Nikolovski (bubnjar u grupi Ti) i Ivana Paunović idejni tvorac benda Čistilište.

Trojac ujedno najavljuje i nastup u Jugošpedu, Sala mala, 23. decembra, a pored koncerta tom prilikom biće postavljena i izložba fotografija posvećenih Bigzu.

Muziku koju sviraju opisuju kao eksplozivnu kombinaciju mračnijeg zvuka, nojza i art panka, a osnovna ideje građe albuma je, kažu, potreba da se „no wave istera do kraja“.

– Atmosfera se gradi na probama. Ovaj album je nastao u Bigzu, a tamo je strujala posebna vrsta energije, sastavljena od čestica iz razlicitih dimenzija. To je imalo veliki uticaj na zvuk koji smo otkrili. On je već postojao u prostoru. Samo ga je trebalo uhvatiti u ovom vremenu – kažu članovi benda za Danas.

Čistilište
Foto: Čistilište omot albuma

Upitani za naziv grupe, muzičari odgovaraju – Čistilište predstavlja mesto gde smo se svi iz drugačijih svetova i iz različitih razloga sreli, ne slučajno ovde i sada. U muzičkom smislu, ovakav zvuk prija pročišćenima. A biće ih sve više… – najavljuju.

Estetika njihovog stila i zvuka je kompleksna. Upreda, kako kažu – garažni nojz ispraćen paganskim bubnjevima, obojen dvoglasom i porukama upozorenja.

Teme koje pokrivaju su vanvremenske. Govore o podizanju svesti, buđenju iz svakodnevne kolotečine, o pokretu u sadašnjosti, o onome što dolazi.

Još jedan od kurioziteta albuma je omaž pesmi iz kultnog domaćeg filma Dečko koji obećava, a u kome se pojavljuje i avangarda tadašnje muzičke scene.

– Kao što je Miša Radivojević želeo da oslika stvarnost koja je surovo drugačija od one koja nam se predstavlja i težnju da u društvenom sistemu dvostrukog morala budemo najbolja verzija sebe, bez obzira na posledice; tako smo i mi osećali dužnost da obradom muzike iz ovog filma na to podsetimo publiku, ali i na još nešto – da je tada naša muzička scena bila počastvovana time da je čine bendovi kao što su Disciplina kičme i Šarlo akrobata – ukazuju iz Čistilišta.

Naslovna fotografija ovog teksta nastala je u Bigzu. Upitani da li i dalje u Beogradu postoje mesta koja na sličan način akumuliraju kreativnu energiju muzičara i umetnika, oni odgovaraju – Bigz ili slično mesto, trenutno ovakav Beograd ne može imati.

– Opet, postoji prostor gde možete čuti bendove koji su stvarali u Bigzu. Nalazi se u zgradi Jugošped, kod našeg druga Ivana Petrovića, prvoborca – ukazuje bend.

Njihov sledeći zakazani koncert je upravo tamo, u Jugošpedu kod Petrovića. Koga prati postavka.

– U pitanju je izložba fotografija posvećenih Bigzu, čiji je autor naš prijatelj fotograf Jakov Simović. Dobrodošli! – pozivaju iz benda Čistilište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari