Legendarna rok grupa SMAK dobila svoj spomenik: Kragujevčani različito „ocenjuju” idejno rešenje (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

Simbol muzičke scene grada Kragujevca i bivše Jugoslavije, legendarni rok sastav, grupa Smak, dobila je spomenik. Otkrivanje spomenika i proslava nasleđa „Smaka”, je večeras, u 19 sati i 30 minuta na novom Trgu omladine u Kragujevcu.

Pola sata kasnije, prekoputa, na Đačkom trgu nastupiće grupa „Smak plus” koju su Kragujevčani imali prilike da čuju na ovogodišnjem Arsenal festu.

Sa prvim fotografijama čalnova grupe na društvenim mrežama krenuli su i komentari Kragujevčana. Mahom, ni malo pohvalni. Sem činjenice da su SMAK-ovci „dobili spomenik za života” mnogi su revoltirani što gradska vlast, koja je inicijator i realizator podizanja ovog spomen obeležja, lokaciju na kojoj je postavljeno, po njima „pompezno” i „pretenciozno” naziva Trg omladine, dok građani kosntatuju da je u pitanju samo „sređeni trotoar”.

Ni umetničko rešenje legendarnih muzičara nije na Kragujevčane ostavilo utisak: „kakvi su kao od čokolade”, „Boris (Aranđelović, vokal Smaka) je po njima „kao čokoladni Deda Mraz”, dok su po nekima članovi benda „okrenuti jedni od drugih, kao da su se posvađali”…, samo su neki od komentara koji cirkulišu društvenim mrežama.

E, da, neki se pitaju „A, gde je Laza (Ristovski, klavijaturista grupe)?

A, evo i mišljenja struke:

– Moderne vajarske kompozicije često za temu imaju muzičke grupe. Za razliku od uobičajenih pristupa vajanju skulptura gde umetnici sa grubim potezima (usiljeno naglašavajući „umetnički” pristup) pokušavaju da nam predstave ljude kojima je kompozicija posvećena, svet je danas prepun modernih skulptura, koje su realistične ali istovremeno i otmene i koje članove benda prikazuju često kroz pokret i kretanje. Jedna od uspešnijih kompozicija koja se izdvaja na ovu temu su Bitlsi izvajana od strane Andy Edwardsa postavljena na jednom od trgova u Liverpulu, kaže za Danas arhitekta dr Aleksandar Rudnik Milanović.

Po njegovim rečima u kojoj meri se vodi računa o urbanom dizajnu govori u prilog i usaglašavanje materijala i boje sa podlogom (kamenim pločama) jer se kompozicija posmatra kao deo urbanog ambijenta a ne skulpture koje se nameću bojom i materijalom i tako razlikuju od ambijenta sa jedinim ciljem da se istakne vajarsko delo, bez namere da delo bude deo ambijenta koje komunicira sa okruženjem .

– Članovi grupe SMAK su recimo mogli biti prikazani kao grupa muzičara (kompozicija sa figurama u neposrednom kontaktu) koji se kreću ulicom i večno druže… i iz čijih se pogleda i pokreta vidi da su bili i jesu misionari roka. Jedna od svakako legendarnih foto kompozicija koja je mogla idealno poslužiti za skulpturalnu SMAK kompoziciju, bila je fotografija sa naslovnice singla „Crna dama”, smatra dr Milanović, po kome su „članovi grupe Smak su na toj legendarnoj fotografiji prikazani kao prave muzičke zvezde”.

Pa ipak, kaže on, za takvu kompoziciju bi trebalo odabrati prostrani trg a nikako trotoar neke od manjih gradskih ulica.

– Na taj način se dodatno degradirala kompozicija i umanjio značaj rok misije koja se predstavlja kroz spomenik . Iz tih razloga su velike površine za velikane roka uvek dobrodošle, pre svega jer su oni i svirali na velikim trgovima i za veliki broj ljudi. Prikazati ih u pokretu jedne pored drugih i pre svega u sastavu koji ih je proslavio sa Lazom kao petim članom bio bi dostojan omaž bendu koji nas je i koji nas i dalje predstavlja kao Kragujevčane ponosne sugrađane rok legendi, ističe naš sagovornik.

Za arhitektu Milanovića, Trg Radomir Putnik u Kragujevcu koji se upravo uređuje, bio je idealna lokacija da se smakovci postave na neku od bezidejno rešenih popločanih površina na Trgu i da se grupa prikaže u hodu kako večno i ponosno šetaju našim gradom.

– Ovako ćemo izgleda imati smakovce ne nekom bivšem parkingu (što je sramno za takve rok legende) postavljene u prostoru kao da neko želi da asocira da članovi benda nisu bili u dobrim odnosima (udaljeni i okrenuti leđima)… Uz pristup vajanju koji je sve samo ne moderan (nečiste forme bez jasnih izraza njihovih, svakako harizmatičnih likova) … i konačno bojom koja asocira na nuspordukt varenja, zaklučuje dr Aleksandar Rudnik Milanović, dajući gradu za uređenje javnih prostora „0 bodova”.

Da podsetimo, kako je Danas više puta pisao, kragujevački odbornici su na 19. redovnoj sednici Skupštine grada 2. septembra prošle godine izglasali podršku inicijativi da grupa Smak dobije spomenik u Kragujevcu. Od 61 prisutnog odbornika za ovu inicijativu je glasalo 59. Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenuo je Dom omladine u Kragujevcu.

Obrazlažući odluku član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić je istakao da je Smak jedan od najvećih simbola grada, uz Muzej „21. oktobar”, Knjaževsko srpski teatar i nekadašnju Zastavu.

Radovi na rekonstrukciji Trga omladine na kome je postavljen spomenik grupi Smak, u prirodnoj veličini, otpočeli su 24. jula ove godine.

Pre 45 dana, kada su radovi otpočeli Danka Andonovski, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima obelodanila je da će ih izvesti firma „Mito Progress & Construction” iz Beograda.

Autorka rešenja za spomenik je Katarina Tripković, vajarka iz Beograda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari