Za razliku od 2009. koja je bila prilično bleda i „mršava“ modna godina, u 2010. smo imali prilike da vidimo mnoga iznenađenja ne samo u smislu novih tendencija, već i neočekivanih saradnja, te uspona i padova nekih od najvećih imena svetske modne industrije.


Nema dileme oko izbora najveće senzacije u modnom svetu ove godine. To je svakako bio pristanak genijalnog dizajnera Albera iz prestižne kuće Lanvin na saradnju sa švedskim lancem Hennes&Mauritz (H&M). Za razliku od H&M kojem su „cvetale ruže“ kuća Prada je zabeležila velik minus, spekuliše se da on iznosi više milijardi evra. Modni tandem Dolče i Gabana takođe nije izbegao propuste u proračunu i uskoro im na naplatu stiže ogromni iznos neplaćenog poreza.

Bila je ovo godina u kojoj se na velika vrata vratilo krzno, te i nije kratak spisak dizajnera koji su se ogrešili o pravila PETE. Krzno se nalazi u svim kombinacijama i svim varijantama. Uz krzno, ovo je godina tanke kože koja je dolazila kao dodatak na košuljama i suknjama. Kada su kreatori u pitanju, najviše se pričalo o Ani del Ruso. Njene odevne kombinacije u kojima insistira na mešavini visoke i nosive mode zapanjile su modne obožavatelje koji je prate u stopu. Toliko je popularna da je izbacila i svoj parfem „Beyond“ na tržište. Koliko god bile prestižne Nedelje mode u Njujorku, Londonu, Parizu i Milanu, nijedna revija u tim gradovima nije izbacila haljinu o kojoj se najviše pričalo u 2010. Nju nismo videli na pisti, već na dodeli MTV nagrada, a ponela ju je Lejdi Gaga. Reč je naravno o haljini od mesa koju i magazin Tajm proglasio za najjači modni utisak u 2010. Haljina o kojoj će se najviše pričati u 2011. trebalo bi da bude ona koju će Kejt Midlton poneti na venčanju sa britanskim princom Vilijamom. Ova tema je zaokupila modni svet, a izrada venčanice navodno je pripala Brusu Oldfildu, dizajneru koji je radio svečanu toaletu i za pokojnu princezu Dajanu.

U ovoj godini zaokružena je jedna epoha američke mode. Njujorška Nedelja mode preselila je svoje sedište iz Brajant parka u Linkoln centar. Popularni šatori bili su jedan od simbola Njujorka – čak su u filmu „Seks i grad“ par kadrova posvetili ovom „hramu mode“ koji je s godinama postao pretesan. Promena se dogodila i u Parizu, tačnije u francuskom Vogu. Karin Roitfed, nekad urednica francuskog Voga, danas je žena bez stalnog zaposlenja. Šuška se kako je došlo do sukoba između nje i najvažnijih ljudi u strukturi „Conde Nasta“ koji su stali na stranu „Ghesquiera“ i „Balenciage“.

Svi ovi događaji ne mogu da se uporede sa onim koji je najviše potresao modni svet – smrt genijalnog Aleksandra Mekvina koji je izvršio samoubistvo u februaru u Londonu i to neposredno pošto je prikazao dirljivu kolekciju „Atlantis“ nakon koje ga je slavio ceo modni svet.

Jakna od 101 zmijske kože za Marinu Abramović

Jedan od najpoznatijih obožavatelja srpske umetnice Marine Abramović, Rikardo Tiski, kreator kuće Živanši, dizajnirao je posebne odevne komade samo za nju, između ostalih i kožnu jaknu od 101 zmijske kože. O ovoj neobičnoj kolekciji puno se pričalo u modnom svetu, koji nije krio oduševljenje Marinom i njenim performansom „Umetnica je prisutna“, tokom kojeg je 736 sati u tišini sedela naspram posetilaca u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Neprevaziđena Kejt Mos

Modni magazin Vog sastavio je listu najbolje stilizovanih zvezda u 2010. Po običaju, iznenađenja nema. Kejt Mos je ubedljivo prva, a prate je Lejdi Gaga, i glumice Ema Votson, Keri Maligan, Kira Najtli i Kejt Vinslet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari