Na dodeli Gremija u Los Anđelesu Lejdi Gagu zasenila je Bijonse, međutim, to niko nije mogao da učini u Londonu, na svečanosti Britanskih muzičkih nagrada. Ekscentrična pevačica osvojila je tri nagrade: najbolji ženski izvođač, najbolji strani album i za otkriće godine. Kako to obično biva sa Lejdi Gagom, svi su sa nestrpljenjem čekali da vide u čemu će se nova pop ikona pojaviti na dodeli. I naravno – prevazišla je očekivanja. U belom kostimu sa ogromnom perikom, u izdanju „Frankeštajnova mlada“ Lejdi Gaga odala je počast nedavno preminulom kreatoru Aleksandru Mekvinu, kojem je posvetila pesmu „Telephone“.

Ovoj jubilarnoj dodeli 30. BRIT nagrada uglavnom su i dominirale žene. Lili Alen proglašena je najboljom britanskom izvođačicom, a pevačica Florens Velč poznatija i pod imenom Florens end Mašin osvojila je nagradu za najbolji britanski album. Od muških izvođača, najviše će se pamtiti nastup Robija Vilijamsa koji je proglašen britanskim pevačem godine, te Džej Zija, izabranog za najboljeg stranog muškog izvođača. Dodeljene su i dve posebne nagrade kojima su organizatori želeli da obeleže jubilej, mada umesto toga taj deo večeri su obeležili skandali. Grupa Oejzis dobila je nagradu za svoj album „Morning Glory“ koji je proglašen najboljim britanskim albumom u poslednje tri decenije. Grupa se nedavno raspala pa je nagradu primio jedan od članova Liam Galager. Primajući priznanje zahvalio se svim bivšim članovima benda, zapravo svima osim bratu Noelu i potom je nagradu, zajedno sa mikrofonom bacio u publiku. Jedan od gafova večeri bio je nastup pevačice Šeril Kol koja je poprilično grešila sa koreografijom i nije bilo teško uočiti da joj pokreti nisu usklađeni sa muzikom.

Iznenađenje večeri, osim Liama Galagera i Šeril Kol, bilo je i uključivanje princa Harija putem video linka. „Biće vam drago da znate da neću pevati, ali samo kako ne bih zasenio izvođače“, objasnio je Hari. Jubilarna dodela nagrada završena je uz zvuke pesme „Wannabe“, uz koju je prema oceni organizatora legendarna grupa Spajs grls 1997. izvela najbolji nastup u istoriji BRIT nagrada.

Dobitnici

Britanski ženski izvođač – Lili Alen

Strani ženski izvođač – Lejdi Gaga

Britanski debitant – JLS

Strani muški izvođač – Džej-Zi

Britanski muški izvođač – Dizi Raskal

Strani album – Lejdi Gaga ‘’The Fame’’

Najbolji nastup na Britu – The Spice Girls ‘’Wannabe’’ (1997)

Britanska grupa – Kasabian

Izbor kritičara – Eli Goulding

Strani debitant – Lejdi Gaga

Britanski singl – JLS ‘’Beat Again’’

Najbolji britanski album u posljednjih 30 godina – Oejzis ‘’Morning Glory’’ (1995.)

Britanski album – Florence + The Machine „Lungs’’

Doprinos muzici – Robi Vilijams

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari