Pokidali su – bio je utisak većine fanova koji su preksinoć solidno popunili salu Amerikana beogradskog Doma omladine na nastupu slavnog švedskog hevi metal benda Hypocrisy (Hipokrasi). Dugokosi Šveđani iz predgrađa Stokholma, koje smatraju utemeljivačima death metal žanra i koji odavno imaju kultni status među ljubiteljima tvrđeg gitarskog zvuka, svirali su, što bi se reklo – „za sve pare“, a ovo je, inače, bila jedinstvena prilika da ih dvadeset dve godine od osnivanja čuju i fanovi iz Srbije.


Ako se njihov čuveni koncertni video sa Wacken Open Air festivala u Nemačkoj zove „Hypocrisy Destroys Wacken“, ono što je u ponedeljak uveče viđeno u Domu omladine moglo bi se nazvati – Hypocrisy destroys Belgrade. Za sat i po svirke, frontmen Peter Tagtgren (koga srpski fanovi zovu Pera) i drugovi odsvirali su 17 pesama u tipičnom agresivnom, žestokom, beskompromisnom „Hipokrasi stajlingu“. Karakteristično za njih – sve numere koje su izvodili zvučale su besprekorno, skoro kao na CD-u, čemu je doprineo i odlično izbalansiran zvuk. Predvođeni Peterom na vokalu i gitari, članovi benda nijednog trena nisu delovali umorno, nezainteresovano, niti kao da su došli da odrade još jednu tezgu, iako su na napornoj turneji koja prati poslednji studijski albumi „End of Disclosure“, pa već desetak dana sviraju svako veče u drugom gradu i drugoj državi. Dan pre Beograda bili su u Sofiji, a dan posle – u Zagrebu.

Precizni gitarski rifovi u kojima su se nadopunjavali Peter i drugi gitarista Tomas Elofson, kao i tutnjajuća ritam-sekcija bubnjara Horgha i basiste Mikaela, bili su dovoljni da publika ceo koncert ne zastane. Set-lista je sastavljena od numera sa novog albuma – „End of Disclosure“, „Tales of Thy Spineless“, „The Eye“, „“44 Double Zero“, ali i brojnih hitova sa prethodnih 11 studijskih albuma. Izdvojili su se „Fractured Millenium“, „Left to Rot“, „Valley of the Damned“, „Fire in the Sky“, „Warpath“… Na bis su izveli neizbežnu „Eraser“ i nokautirajuću „Roswell 47“, te „The Final Chapter“ za kraj.

Peter, osnivač i ključna figura benda, skoro da nije komunicirao sa publikom, posebno onim otrcanim muzičarskim frazama „o najboljoj publici“ i „ajmo svi ruke gore“. Obučen u majicu sa logom pank benda Explotied, delovao je kao neki posvećenik koji uživa u svakom taktu i svakom momentu druženja sa fanovima, što svakako ukazuje da od Hipokrasi tek možemo očekivati dobre i originalne albume, kao i još bolje svirke. Što reče jedan posetilac koncerta – „ko nije bio večeras, zezn'o se za ceo život“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari