Istina spaja rokenrol i novinarstvo 1Foto: Brian Rasic

Ako je reč o želji za promenama, onda to treba da budu suštinske, univerzalne promene, koje nemaju veze sa dnevnom politikom.

Toj vrsti banalizacije rokenrol najstabilnije odoleva kad je u andergraundu, gde mu je i mesto i odakle su uvek dolazile najzanimljivije stvari. Upravo tu se nalazi i kod nas, pa nema razloga da se odreknemo nade u ono što će doći – tako Aleksandar Žikić, autor, muzički kritičar, novinar i gitarista u beogradskom bendu S.T.R.A.H., odgovara na pitanje kako danas vidi rokenrol scenu na ex YU prostorima i šire i da li i dalje postoji buntovna snaga koju je muzika nekada nosila u želji za promenama u društvu.

Pod nazivom „Rokenrol žurka“, bendovi S.T.R.A.H. i Lipov Loud održaće koncert sutra u Jazz kantini Lisabon, u Kombank dvorani, od 20 časova.

Žikić tim povodom najavljuje – „dupli program, maksimum rokenrol: Lipov Loud i S.T.R.A.H. Svi su dobrodošli, svi su na spisku, drugim rečima, ulaz je besplatan. Svi koji budu tamo, jednoga dana moći će da kažu: bili smo tamo“.

– Prvi S.T.R.A.H. je delovao tokom osamdesetih – zahvalan sam što smo zakačili deo važnog vremena – i bio primoran da se, usred snimanja albuma, povuče u hibernaciju, koja je potrajala dve do tri decenije. I tada smo svirali ovo što sada sviramo: organski, energični rokenrol, u kome je integritet uvek iznad oportunizma – objašnjava Žikić i dodaje da je ovo novi život benda. Taj život je pre nekoliko meseci obeležen objavljivanjem albuma „Kvog!“, koji je, kao i njihov jedini EP iz osamdesetih, producirao Koja.

– Korisna razlika je što se u međuvremenu izvornom kreativnom besu, koji nikada nije nestao, priključilo iskustvo – zapaža gitarista benda koji ni tokom policijskog časa nije gubio vreme. Naime, tokom izolacije ova grupa je sve – osim proba – radila kao i uvek.

– Trenutno radimo na dve nove pesme „Hladno srce“ – koja će biti upotrebljena i kao deo saundtreka za scenski performans Lore Orlović „Rita Hejvort i tajna crne rukavice“, i „Noć se vraća“, koja će, izgleda, takođe naći svoje mesto ne samo na sledećem albumu nego i u domenu primenjene muzike. Jedna od njih biće deo nastupa u „Lisabonu“ – najavljuje Žikić.

Na pitanje da li je pesma „Deca rade“ kritički nastrojena, kaže: „manje kritika – zapravo, uopšte nije – a više opservacija i konstatacija. Mogli bismo da prihvatimo da u sebi ima i nešto od upozorenja. To je pesma za decu i odrasle“.

Grupu S.T.R.A.H. čine Željko Debeljević, Miloš Marković Felix i pored Žikića još jedan novinar – Aleksandrar Timofejev. Upitan da li postoji spona između ove dve profesije Žikić primećuje da bi to mogla da bude istina.

– Istinski rokenrol je muzika bez laži, a takvo bi trebalo da bude i istinsko novinarstvo. Takođe ih spaja, kao i sve profesije, težnja da budete sve bolji u nečemu u čemu ste, u manjoj ili većoj meri, dobri – primećuje on.

Upitan da li su nadležni izašli u susret ljudima koji se bave onim profesijama koje imaju moć da okupe veliki broj ljudi, poput muzičara, pozorišnih umetnika i drugih koji su tokom pandemije korona virusa bili sprečeni da obavljaju svoj posao, Žikić konstatuje da nadležni, ko god da su – ovde kao i svuda – nikome ne izlaze u susret.

– Priroda njihove igre je drugačija – primećuje Aleksandar Žikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari