Nik KejvFoto: Ian-Allen

U iščekivanju 18. studijskog albuma Nick Cave & The Bad Seeds „Wild God“, koji izlazi 30. avgusta, nakon istoimenog singla i drugog pod nazivom ‘Frogs’, bend danas otkriva klavirski dragulj “Long Dark Night”.

Danas objavljeni „Long Dark Night“ treći singl sa predstojećeg albuma “Wild Dog” Nick Cave & The Bad Seeds intimna je, melodična, melanholična klavirska balada inspirisana poemom „Tamna noć “ španskog pesnika iz 16. veka Svetog Jovana od Krsta.

Kroz svoje refleksivne tekstove, pesma evocira temu borbe i transcendencije, a Kejv objašnjava: „Long Dark Night“ je inspirisana jednom od najvećih i najmoćnijih pesama o preobraćanju ikada napisanih. Ipak, na kraju krajeva, to je prelepa kantri melodija i u stvari je mio pratilac pesme „Wild God”.

Kroz deset numera, bend se igra između konvencionalnog i eksperimentalnog, praveći stranputice kako bi pojačali sliku i emocije Kejvovim duševnim narativima. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i uzletom.

Postoje trenuci koji nežno dotiču prošlost Bad Seeds-a, ali oni su prolazni, i služe samo da obogate neumornu i nemirnu pokretačku silu benda.

Album je producirao Kejv, zajedno sa Vorenom Elisom (Warren Ellis), a miks potpisuje Dejvid Fridman (David Fridmann). Kejv je počeo pisanje albuma za Novu Godinu 2023. godine. Na snimanjima u Miravalu u Provansi i Soundtree-u u Londonu, Bad Seeds su dodali svoju jedinstvenu alhemiju, uz dodatne nastupe Kolina Grinvuda (Colin Greenwood, bas) i Luisa Almaua (Luis Almau, najlon žičana gitara, akustična gitara).

„Sa Wild God (Divlji Bog) snimkom nema zajebavanja. Kad udari, udari. Podiže te. Pomera te. Volim to kod njega“ – kazao je Nik Kejv.

‘Wild God’ će biti objavljen na etiketi Bad Seed u saradnji sa Play It Again Sam, na streaming platformama, ali i CD-u i standardnim, limitiranim vinilnim izdanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari