HeavenphetamineFoto: Yuriy Milchak @moving fish

Pravo iz zemlje izlazećeg sunca u novobeogradsku Živu dolazi nam japanski bend Heavenphetamine, da bi nastupio na prvom serijalu koncerta „Društvo Preko“ izgranka DIY alternativnog muzičkog festivala „The Music of the Secret Society that Owns Belgrade“, ukratko „Društvo“, u izdanju Inverted Spectrum Records.

Ideja „Društva preko“ jeste da spoji domaće i strane izvođače, te rame uz rame sa tokijskim Heavenphetamine, u petak 21. juna u KC Živa, nastupa domaći Pinokio Petkom, dok će se za DJ setom naći Bralien Lites. Vrata se otvaraju u 20 sati.

Heavenphetamine čine Hiroki Oda (klavijature/vokal) i Sara Oda (bubnjevi/vokal). Začinjen suptilnim japanskim ukusom, njihov idiosinkratični stil predstavlja mešavinu krautroka, psihodelije, sinta, post-panka, indie roka i acid housa.

Duo sinhronizuju akustične bubnjeve sa elektronskim sekvencama kreiranim putem sintisajzera i loop pedala, bez korišćenja metronoma, što rezultira elektro-inspirisanim kompozicijama koje ipak zadržavaju organski i pankerski prizvuk.

Heavenphetamine
Foto: Yuriy Milchak @moving fish

Par je napustio rodni Tokio 2021. godine i od tada je na intenzivnoj turneju po Evropi. Svirali su više od stotinu koncerata, nastupali u brojnim prostorima kako skvotovima tako i velikim evropskim festivalima kao što su Tallinn Music Week, francuski Trans Musical Festival… Sastav redovno nastupa u ratu pogođenim gradovima Ukrajine, gde snima sa lokalnim muzičarima.

Gostima iz Japana ovo nije prvi susret sa Beogradom, Heavenphetamine je našu prestonicu posetio krajem leta 2022. Potkovani silnim iskustvom sa putovanja i nastupa, oni za Danas otkrivaju neke od nezaboravnih momenata sa turneja.

Heavenphetamine
Foto: Yuriy Milchak @moving fish

– Najlepše sećanje nam je svirka na velikom francuskom festivalu Trans Musical, gde je publika brojala oko 4000 ljudi. A najgore iskustvo smo imali u Velikoj Britaniji, prethodio mu je dug put busom od Amsterdama do Kardifa. Po dolasku u UK, prisustvovali smo koncertu bendova Primal Scream i Happy Mondays, da bi sledećeg jutra, ranog oko 4 i 30, krenuli autobusom za Lids, da bi smo nastupali na našem koncertu. Već smo bili potpuno iscrpljeni kada je grupa od šest ili sedam tinejdžerki ušla u isti autobus u kome smo bili i mi. Od njihovog glasnog razgovora nismo mogli da spavamo. Nakon što smo stigli u Lids, otišli smo do mesta nastupa i otkrili da je na znaku napisano ime drugog izvođača. Tada nam je barmen rekao da nije čuo za nas. Nažalost, nastup je bio otkazan – kažu iz dua Heavenphetamine, deleći iskustvo.

Duo obećava da će beogradskoj publici, na koncertu u Živi, doneti sasvim novo iskustvo.

– Veoma smo inspirisani zapadnom indie muzikom, ali u isto vreme u našem zvuku možete osetiti esenciju japanske muzike, od tradicionalne preko popa. Jedan prijatelj opisao je naš zvuk kao „sunce zimi“. Stvaramo tople vibracije na mračnom putu – kažu iz dua Heavenphetamine.

100 posto autentična i beskompromisna muzika

U Živi će pre stranih gostiju nastupiti domaći sastav Pinokio Petkom, a povodom benda je rečeno da predstavlja retki primer 100 posto autentične, neiskvarene i beskompromisne muzike, koja je zabavna koliko i nekonvencionalna. Iako je ‘krautrock’ ili ‘eksperimentalni rok’ jedan mogući način da ih opišemo, teško je definisati slobodno tekuću muziku i poeziju koju stvara ova mala armija šarenolikih individua, oblikovana procesom osmogodišnjeg vežbanja i džemovanja svakog petka, u izolaciji od žive muzičke scene, sve dok nisu napravili svoj prvi javni nastup u Kvaki 22, na petom „Društvo“ Festivalu u aprilu 2024. godine. Nastup je oduševilo publiku i doneo svež psihodelični vazduh na nezavisnu muzičku scenu u Beogradu. Muzičarka koja u bendu svora sintisajzer Bralien Lites biće zadužena za DJ set tokom noći, posle nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari