Nakon dugo vremena kultni beogradski bend Jarboli konačno će imati samostalni koncert u Novom Sadu, i to večeras od 22 sata, u Omladinskom centru CK13. Ovo će ujedno biti promocija njihovog najnovijeg izdanja „Zabava“ ali svakako neće izostati i stari favoriti. Album se može besplatno preuzeti na sajtu exitmusic.tv, a za muzičke sladokusce objavljen je kao dvostruka ploča u produkciji Odličnog hrčka i Digimedije.

Jarboli sami sebe žanrovski označavaju kao „istočnoevropski rokenrol“, a slušaoci ih svrstavaju pre svega u široku oblast indi popa. Po oceni magazina Popboks značaj Jarbola u ovom trenutku „prevazilazi ideju simpatičnog, blesavog, malog rok benda iz kraja“ i ogleda se u činjenici da oni sami „svojom energijom pokreću beogradsku rok scenu“. U svakom slučaju, radi se o jednom od najuticajnijih savremenih domaćih sastava, tipičnoj grupi koju, osim verne publike, izuzetno vole drugi muzičari. Kao i prethodna izdanja Jarbola, „Zabava“ je žanrovski šarolika rok ploča jasne i britke poetike karakteristične za ovu grupu. Album odlikuje i raspojasani, nešto tvrđi zvuk zrele rok grupe koja uživo svira u studijskim uslovima. Omot za vinil je osmislila i nacrtala Katarina Šoškić, a producent albuma je gitarista i pevač jarbola Boris Mladenović.

Grupa Jarboli nastala je početkom devedesetih u Beogradu. Formirali su je Boris Mladenović, Daniel Kovač, Nemanja Aćimović i Žolt Kovač. Javni život Jarbola počinje 1993, a prvo izdanje, samizdat kaseta „Čizmanoga“ skrpljena uglavnom od živih i malo studijskih snimaka, pojavilo se ‘96. godine. Prvo zvanično izdanje za Jarbole je CD „Dobrodošli“ (B92, 1999). Sledi drugi zvanični album grupe, „Suvišna sloboda“ (B92, 2001). Negde u to vreme Jarbolima se pridružila čuvena pijanistkinja Sonja Lončar. Naredna izdanja, maksi singl „Uslovna sloboda“, živi mini album „Jedan čovek, jedna rezolucija“ i album „Buđanje proleća“ izlaze za nezavisnu diskografsku kuću Odličan hrčak. Cena karte je 550 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari