jost klajnFoto: Emiel Muijderman / AFP / Profimedia

Jost Klajn bio je holandski predstavnik na ovogodišnjoj Evroviziji u Malmeu, ali je diskvalifikovan pred finale, nakon čega je usledila istraga.

Jost Klajn sada više nije pod istragom, jer je Švedska zatvorila istragu povodom postupka kada je snimateljka optužila Klajna za preteće ponašanje, prenosi Avaz.ba.

Pevaču je zabranjeno da nastupi sa svojom pesmom „Europapa“ samo nekoliko sati pre finala Evrovizije 11. maja, nakon što je članica produkcijskog tima izjavila da je prema njoj napravio preteći pokret nakon svog nastupa u polufinalu dva dana ranije.

Da li je Jost Klajn diskvalifikovan suprotno pravilima?

Holandski emiter odgovoran za Klajnovo učešće, Avrotros, tada je saopštio da je Klajn sniman neposredno nakon silaska sa scene, „suprotno jasno dogovorenim pravilima“ i uprkos njegovim ponovljenim nagoveštajima da ne želi da bude sniman, te da je njegova diskvalifikacija zato „neproporcionalna“ reakcija.

U ponedeljak je švedsko tužilaštvo u saopštenju navelo da je došlo do zaključka da je Jost Klajn „napravio pokret rukom na način da je udario u kameru“, ali da je tok događaja „bio brz i da su ga svedoci incidenta različito doživeli“.

– Danas sam zatvorio istragu jer ne mogu dokazati da je taj čin mogao izazvati ozbiljan strah ili da je počinilac imao takvu nameru – rekao je viši tužilac Fredrik Jonson.

Kontroverza oko učešća Izraela

Ovogodišnje izdanje Eurosonga obeležili su veliki propalestinski protesti oko arene Malme u trećem po veličini gradu Švedske, a neki su kritikovali organizatore zbog toga što su dozvolili Izraelu da učestvuje dok je u toku vojni sukob u Gazi.

Na napetoj konferenciji za novinare nakon polufinala, nekoliko izvođača, uključujući Klajna, izrazilo je frustraciju zbog rasprave oko učešća Izraela koja je zasenila takmičenje.

Nemo iz Švajcarske je kasnije pobedio na takmičenju pesmom „The Code“, postavši prvi umetnik koji se identifikuje kao nebinaran i koji je ostvario pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari