Jugoslavijo, na noge 1Foto: FoNet/Nikola Mladenović

Hitom iz 1986. Godine „Noćas je k’o lubenica pun mjesec iznad Bosne“ najpopularnija jugoslovenska rok grupa „Bijelo dugme“ otvorilo je koncert u rasprodatoj beogradskoj Kombank areni.

Već sledeća pesma – „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“, podigla je u subotu uveče na noge publiku, koja je zapevala sa pevačem Alenom Islamovićem. 

„Ovo je stara pesma o staroj državi koje nema. Posle nje ostala je mala pesmica, da je pevamo da nam bude veselo“, rekao je gitarista i lider benda Goran Bregović.

Tokom dva i po sata jubilarnog 25. nastupa „Dugmeta“ pred beogradskom publikom, Bregović, Islamović i drugi pevač Mladen Vojičić Tifa su, uz pratnju trubačkog „Orkestra za svadbe i sahrane“, tamburaša, gudača i hora, izveli više od 30 starih hitova u novom aranžmanu.
 
Bregović i Islamović su razgalili publiku sa „Šta ima novo“, „Evo, zakleću se“, „Ako možeš, zaboravi“, „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“, „A i ti me iznevjeri“, „Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“, a potom im se na sceni pridružio Tifa, uz „Sanjao sam noćas da te nemam“.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cQzAFaW-ZKw]

Zajedno su izveli i „Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“, „Lipe cvatu“, „Za Esmu“, „Meni se ne spava“, „Lažeš“, uz oduševljenje publike različitih generacija.

Prvi put su se vratili na bis sa „Ima neka tajna veza“, a zatim uz pratnju tamburaša otpevali „Ružica si bila“.

Drugi bis je počeo sa „Hajdemo u planine“, dok je za kraj sačuvan „Đurđevdan“.

Publika je ovacijama ispratila „Bijelo dugme“ sa prvog od tri zakazana koncerta u Beogradu, na turneji povodom 40 godina grupe.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=u5B_FCbYIUM]Za večeras je zakazan drugi koncert, koji je rasprodat, a „Dugme“ će pred beogradskom publikom nastupiti i 26. novembra.

Organizator Produkcija AZ saopštila je da je koncertna bina u Areni proširena na 35 metara, na tri nivoa.

„Bijelo dugme“ je osnovano 1974. godine, a raspalo se 15 godina kasnije, uz raspad Jugoslavije.
 
Grupa se ponovo okupila 2005. radi „oproštajne turneje“ i nastupa u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, koji uz besplatni koncert „Bijelog dugmeta“ kod Hajdučke česme 1977. Godine spadaju među najposećenije nastupe na jugoslovenskom prostoru.

Na turneju pod nazivom „Ko ne poludi taj nije normalan“ su Bregović, Islamović i Tifa krenuli 14. juna iz Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari