Kako aktuelne vesti utiču na moje telo i kako ga menjaju: Performans „Farewell” u kragujevačkom SKC-u 1Foto: SKC Kragujevac Promo

 

Večeras u sredu, 23. oktobra u 20 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac održaće se performans „Farewell” („Zbogom”).

Performans „Farewell” je prvi put izveden u Ostavinskoj galeriji u Beogradu 2023. godine, gde je kasnije i ponovljen na Internacionalnom festivalu performansa ,,It’s gonna be hot”, najavljuju organizatori iz SKC Kragujevac.

Autorke performansa su: Šarli Kornickaja (ples) i Evfenija Tamnavac (muzika, vokal).

O performansu je plesačica Šarli Kornickaja rekla sledeće:

– Posmatrala sam kako aktuelne vesti utiču na moje telo i kako ga menjaju. Zapazila sam koliko mnogo nepoznatih, automatskih i repetitivnih gestova, položaja i pokreta se pojavilo pod pritiskom straha, beznadežnosti i besa. Sa svakim novim danom i novim zakonima koji uništavaju ostatke preostale slobode u mojoj zemlji,moje telo je postalo sve manje i manje pokretljivo. Zamrzavalo se iznutra. U nekom momentu sam osetila da više i nije moje. Posmatrajući sugrađane po gradskom prevozu uočila sam slične promene. Odluka da napustim državu je bila jedini izlaz. Pokazalo se mnogo teže nego što sam zamišljala. Poput pokušaja da se suprotstavim zemljinoj gravitaciji. Performans je baziran na ovoj životnoj priči, kaže ona.

Šarli Kornickaja plesačica, buto plesačica, rediteljka fizičkog teatra i koreografkinja iz Moskve, trenutno nastanjena u Beogradu.

Evgenija Tamnavac (pseudonim Radomirke Siljanoski), performerka, kompozitorka i filmmejkerka iz Beograda, učesnica međunarodnih festivala od 2011. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari