DevarrowFoto: Promo

Kanadski muzičar, tekstopisac i gitarista Grejem Ero (Graham Ereaux), koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, pretvorio je školski autobus u svoj privatni muzički studio u kome sada iz bezbrižne perspektive stvara muziku.

Devarrow će premijerno nastupiti u Beogradu 7. septembra u Lisabon baru (mts Dvorana) sa početkom u 21 čas, u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke.

Svojim zvukom Devarrow beleži konciznu fuziju folka, roka i psihodelije u ogoljenoj verziji, a u Beograd ga dovodi promocija predstojećeg albuma Heart Shaped Rock, koji će biti objavljen 4. oktobra za Paper Bag Records.

Tim povodom Devarrow govori za Danas. Upitan da li je anegdota o školskom autobusu istinita, od potvrđuje: „Da, istina je! To je moja prava strast poslednjih nekoliko godina“.

– Pesma „Bus Baby“ govori o mojoj ljubavi prema autobusu! Takođe ga spominjem u pesmi Lightning Bolt, i mnoge pesme, uključujući ovu, napisane su tamo (u autobusu). To je pravi mali raj, mesto na kraju divljeg i vetrovitog poluostrva u Kanadi. Tamo dugo nije bilo struje, pa su neke pesme koje sam napisao i demo snimke koje sam pravio, zapravo snimljeni pomoću solarnih panela. Moje noćne sesije snimanja su bile vremenski ograničene, onoliko koliko je baterija trajala od sunčevih zraka tog dana. Sunčani dani su bili odlični za pisanje pesama! – kaže muzičar.

Devarrow
Foto: Promo

A pošto ga na turneju sve do naše prestonice vodi promocija albuma Heart Shaped Rock, upitali smo ga koje su impresije i emocije utkane u album.

– Moj cilj sa Heart Shaped Rock bio je da se suprotstavim stereotipu folk muzičara da sve mora dolaziti iz mučnog mesta. Hteo sam da napravim album koji je napisan iz bezbrižne perspektive i da se manje brinem o tome šta će drugi misliti. Naslov albuma je o potrazi za kamenjem u obliku srca – nešto što često radim. Radi se o traženju jednostavnih zadovoljstava u životu i dokazivanju da ne moramo odustati od radosti da bismo bili emocionalni i introspektivni. Sve ove ideje su se manifestovale u preuređenom školskom autobusu koji sam izgradio i pretvorio u muzički studio. Dok sam zakucavao eksere i sekao drva, pravio bih pauze da skuvam kafu, naložim peć na drva i napišem pesme o tim trenucima – kaže Devarrow.

Umetnik dodaje da se interesovanje za pisanje pesama kod njega „otključalo“ još u tinejdžerskim danima, jer mu je muzika bila odličan beg od anksioznosti koju donosi odrastanje u teškom okruženju.

– Uvek sam uživao u izazovima pisanja pesama – to je prava potraga za „ušnim crvima“, melodijama koje se pamte – ističe muzičar.

Teme koje okupiraju njegovo pesništvo su raznolike, a kao inspiraciju navodi: „Život na obali ruralne Kanade je ono što me najviše inspiriše“.

– Ljudi, okean, miris kafe i dima drveta – to su stvari koje volim i o kojima pišem. Nekada sam pisao više o društvenim brigama, ali sam sada preusmerio fokus na svoju zajednicu i okruženje. Takođe pišem pesme koje nemaju neki veliki značaj, već biram tekstove na osnovu toga da li mi se zadrže u glavi. Ponekad te pesme takođe otkriju nešto posebno – ukazuje Devarrow.

Za kraj nas je zanimalo i to da li gaji neke predstave o Beogradu i šta očekuje da zatekne ovde, s obzirom da mu je ovo prva poseta naše prestonice.

– Iskreno, ne znam mnogo o Beogradu i siguran sam da moje predstave o njemu nisu potpuno tačne. Kao Kanađanina, ime grada me podseća na „staru Evropu“ – mesto sa istorijskom arhitekturom, i možda ne toliko stakla i blještavila kao što je to slučaj na Zapadu – kaže muzičar i dodaje: „Upoznao sam nekoliko ljudi iz Beograda i svi su bili jako ljubazni, pa se tome posebno radujem!“

Folk pevač koji nam je svima potreban

U biografiji ovog umetnika navodi se da je Devarrow odrastao u Monktonu, tokom devedesetih i dvehiljaditih, i da je njegov rani period života obeležen kontrastima. Imao je roditelje boeme, koji su podsticali umetničko izražavanje, otvorenost uma i nomadski način života.

S druge strane, on se osećao čudno po pitanju anksioznosti, izolacije i društvenog pritiska koje donosi život u predgrađu. Samo neki svetski muzički i kulturni magazini u svojim recenzijama o njegovom delu izdvojili su sledeće:

“Ne radi se o tome da li nam treba ili ne treba još jedan folk pevač; stvar je u tome što je Devarrow folk pevač koji nam je svima potreban odmah“ – piše Dominionated.

“Uprkos tom teškom pritisku kako pronaći ravnotežu i mir u modernom svetu, Devarrow je razigran i drzak, sa opipljivom inspiracijom Nila Janga i Fleet Foxes na pesmama kao što su „Unwired“ i „Heart Attack“ – piše CBC Music.

„Ero premašuje očekivanja na novoj ploči snimajući zvukove na svom telefonu i laptopu kako bi stvorio ono što on naziva „peskovitom vrsta depresivnog lo-fi zvuka“, usmerenog na snimanje muzike na istom uređaju preko kojeg se informiše“ – izvaja Coast.

„ (Autor) Koristi folk naoružan toplim slikama kako bi ušao u koštac sa oštrim prilikama svetskih normi!” – beleži Exclaim!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari