Parni valjak, Zabranjeno pušenje, Ritam nereda, Kanda Kodža i Nebojša, Elemental, Darkwood Dub i Prljavi inspektor Blaža i kljunovi nastupaće u revijalnom delu na glavnoj bini 47. Gitarijade i 17. Moto-skupa u Zaječaru u petak 2. i subotu 3. avgusta. Prvog dana festivala, tačnije 1. avgusta, na bini koja će biti smeštena unutar zidina kasnoantičkog lokaliteta „Felix Romuliana“ kraj Zaječara nastupiće Neverne bebe i Serbian Jazz Bre.

Za učešće u takmičarskom delu ove godine pristiglo je preko 200 prijava, a po odluci žirija u finalu će obe večeri na Kraljevici nastupiti 12 demo bendova. Pre početka takmičenja članovi bendova imaju priliku da učestvuju na Rok akademiji, koja je počela u nedelju, 28. jula. Na Rok akademiji 26 učesnika iz osam bendova finalista 47. Gitarijade (Regulator, Vizija, Helm, Uzemljenje, Ućuti pas, Mud factory, Dolia i Huti Ota Tre) imaju priliku da pre nastupa u takmičarskom delu programa steknu nova znanja iz nekoliko oblasti važnih za što profesionalnije funkcionisanje jednog benda (održavanje i podešavanje instrumenata, metodologija vežbanja, menadžment benda i produkcija zvuka). Predavač na Rok akademiji je Darko Saračević iz travničke organizacije Alter Art.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja 47. Gitarijade, 1. avgusta 2013. godine, na carskoj palati „Felix Romuliana“ kraj Zaječara biće održana promocija knjige „Zaječarska rapsodija“. Knjiga autora Zorana Aleksića Alekse „Zaječarska rapsodija – Istorija Zaječara kroz urbanu muziku 1940-2010.“ predstavlja deo socijalne istorije grada opisane kroz prizmu urbane muzike u kontinuitetu od 70 godina. Urađena je po sistemu hronološkog prikaza ljudi, mesta i događaja redom kojim su stupali na scenu. Složena je u poglavlja koja predstavljaju dekade, počev od četrdesetih godina dvadesetog do kraja prve dekade dvadeset prvog veka. Svako poglavlje počinje kratkim pregledom događaja iz svih oblasti života u gradu na prelamanju dekada (politika, privreda, kultura, sport, zabava), a ostali prostor je posvećen pojedinim muzičarima ili orkestrima koji su svirali šlagere, džez, bluz, rokenrol, odnosno zabavnu muziku uopšte. Posebne celine zauzimaju disko-klubovi i njihovi disk-džokeji, plesni klubovi i plesači, specijalne emisije Radio Zaječara posvećene džezu, zabavnoj i rok muzici i njihovi autori i voditelji. Naročit značaj ima odeljak o nastanku i prvim godinama Zaječarske gitarijade, koji na studiozan i dokumentovan način razrešava dilemu o njenim počecima.

Ulaz na sve programe 47. Zaječarske gitarijade je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari