Koncert grupa „Špajz” i „CD Ministar” na Letnjoj sceni SKC-a Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac Promo

 

U četvrtak, 8. avgusta u 21 sat na Letnjoj sceni kragujevačkog Studentskog kulturnog centra održaće se koncert bendova „Špajz” i „CD Ministar”.

Bend „Špajz” svoje stvaralačko putovanje započeo je u martu pomalo daleke 2010. godine, ostavši do sad bez stvaralačkih i izvođačkih prekida aktivan, podsećaju organizatori iz SKC-a Krgaujevac.

U prvim danima „Špajz” su činili Vladimir Maksić (gitara), Darko Đorđević (gitara), Stanko Milačić (bas gitara), Nenad Janković (bubanj) i Petar Živković (truba), a u međuvremenu su se dogodile određene personalne promene, te sadašnju postavu ŠPAJZA čine Vladimir Maksić (gitara), Darko Đorđević (gitara), Nikolaj Petronijević (bas gitara) i Aleksandar Furunović (bubanj).

Grupa „Špajz” je do sad izdala dva albuma:,,Ovaj lift nema vrata” 2014. godine i ,,Abažur” 2022. godine, a trenutno radi na materijalu za treći.

Najveći broj pesama nastao je i nastaje tokom jam sessiona, pri čemu se radi o instrumentalima koje je teško precizno žanrovski odrediti i u koje su utkani prizvuci prigrada, rokenrola, džeza, bluza i mnogih drugih stilova, pri čemu se u celokupnom opusu „Špajza” oseća urbani a pokatkad i davno prohujali duh nekad industrijskog giganta Kragujevca.

Gitarista i producent Saša Furunović (Popečitelji, Fitnes) skoro dve decenije samostalno objavljuje i stvara muziku i pod pseudonimom „CD Ministar”. Krajem 2021 godine formira i prateći bend Grupu Ljudi sa kojim kreće u novu avanturu živog izvođenja njegove muzike.

Ovaj sastav je 2022 godine održao zapaženu mini turneju u nekoliko gradova u zemlji, a imao je i uspešne nastupe na festivalu Karusel u Čačku i na Nišvilu.

Koncert grupa „Špajz” i „CD Ministar” na Letnjoj sceni SKC-a Kragujevac 2
Foto: SKC Kragujevac Promo

Saša se pod ovim imenom prvi put pojavljuje 2003 godine nastupajući sa beogradskom kantauricom Bo. Kombinacija akustične gitare i elektronskih bitova i semplova sa njenog prvog albuma, koji je producirao Koja (Disciplin A Kitchme) izvođena je uživo uz njegovu pomoć i tada Bojana, Koja i Saša smišljaju ovaj pseudonim koji Saša nastavlja da koristi kada je reč o producentskim izletima.

Godine 2015. objavljuje album Zabit, svojevrsni best of numera nastalih u dužem vremenskom periodu a 2020. godine objavljuje dva albuma sa numerama nastalim u ranom periodu (2000-2004) – TMA Vol.1 i TMA Vol.2 (CD Ministar Early Days).

„CD Ministar i Grupa Ljudi” su do sada objavili singlove Vreme teče za nas (2022), Neko brine (2023), Odliv mozgova (2023) i najnoviji Bikarbona fank (2024).

Bend „CD Ministar i Grupa Ljudi” su: Saša Furunović, gitara, midi gitara, vokal, Ivan Matić, bas gitara, vokal, Aleksandar Furunović, bubnjevi i Jovana Petrov, vokal, udaraljke.

Ulaz na koncert je slobodan.

Više vesti iz ovog gada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari