U okviru serijala Koncerti na zidiću, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine, večeras (petak, 26. jul), od 20 sati sviraće Hetem. Hetem je samostalni projekat Strahinje Beganovića, člana beogradskog alternativnog rok sastava Kill Me Laser.

U izvođenju svoje muzike koristi gitaru, analogni sintisajzer procesuiran gitarskim pedalama i niz unapred produciranih lupova i semplova. Delovi nastupa su unapred isplanirani dok su neki segmenti rezervisani za improvizaciju, eksperimentisanje i živu manipulaciju zvukom.

Uticaj tehnologije na razvoj muzike i muzičkog izraza je više nego očigledan. Određeni žanrovi, pogotovu ukoliko analiziramo istoriju moderne muzike, nastali su kao posledica tehnoloških inovacija u konstrukciji instrumenata ili samog načina kreiranja zvuka kao muzičkog medijuma. Svedoci smo da ono što nazivamo digitalnom revolucijom menja muziku kao umetničku formu i oslobađa je ograničenja koja su bila nametnuta korišćenjem analogne, mehaničke i elektronske tehnologije. Posledice su mnogobrojne, a možemo ih sumirati kao temeljan preobražaj muzičke industrije i procesa komponovanja, snimanja, produkcije, izvođenja i distribucije muzike. Sve je teže uspostaviti granice između žanrova čiji se broj ubrzano umnožava. Lako možemo steći utisak da nikada nije bilo pristupačnije i lakše stvoriti i zapisati zvuk. Zadatak je i dalje isti i čini se nimalo lakši, kako pronaći svoj glas. Iako ne postoji dugo na domaćoj muzičkoj sceni, istakao se svojim specifičnim zvukom i kombinovanjem žanrova.

„Projekat je posledica interesovanja i ljubavi prema muzici. Želeo sam da naučim nešto novo, u isto vreme bavljenje muzikom na ovaj način je zadovoljavalo moje kreativne potrebe. Polako je muzika počela da se gomila u kompjuteru a to nekako nije dobro mesto za nju. Odlučio sam da je podelim kako bih i sam stekao jasniju sliku o tome kako komunicira sa ljudima“, objašnjava Beganović.

U izvođenju svoje muzike koristi gitaru, analogni sintisajzer procesiran gitarskim pedalama i niz unapred produciranih lupova i semplova, što Hetem žanrovski dosta razlikuje od originalnog benda Kill Me Laser.

„Sam proces stvaranja muzike je potpuno drugačiji. Iz toga proizilazi i razlika u zvuku. Četiri osobe u prostoriji sa otpanjenim pojačalima će stvoriti nešto drugačije u odnosu na pojedinca za svojim laptopom. Žanrovski muzika koju stvaram sam se kreće od ambijentalne elektronike preko zvuka koji je blizak sinth popu i tehnu. Jednostavno mi je zanimljivo da se krećem kroz žanrove. Razlikuje se i način izvođenja, naravno“, ističe Beganović.

Publika će u petak na zidiću imati priliku da čuje muziku insirisanu ljudima, događajima i drugom muzikom. Delovi nastupa su unapred isplanirani dok su neki segmenti rezervisani za improvizaciju, eksperimentisanje i živu manipulaciju zvukom, zato Beganović vidi DOB kao pravo mesto za promociju ovakve vrste muzike.

„Ovom gradu je potrebno više takvih inicijativa. Ljudima koji stvaraju, i tu ne mislim samo na muziku, je neophodna podrška. DOB je institucija koja je tu za njih, tu da im pomogne. Voleo bih da u budućnosti DOB bude još aktivniji u pružanju pomoći i edukaciji omladine.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari