Konstrakta o pesmi "In Corpore Sano": I sa knjižicom moramo dosta novca da dajemo na preglede 1Foto: Nova.rs

Mislim da postoje teme koje se tiču čitavog čovečanstva. Doživljavam da je zdravo društvo ono koje brine o slabima i štiti ih, a to nije baš čest slučaj, istakla je prilikom gostovanja u emisiji „Pregled dana“ Ana Đurić Konstrakta, predstavnice Srbije na Evroviziji 2022. godine.

Pevačica Konstrakta odnela je ubedljivu pobedu na takmičenju za pesmu koja će Srbiju predstavljati na Evroviziji, a činjenica da je narod sa preko 40 hiljada glasova odabrao nju nekima je poslužila kao znak da bi to moglo da znači eventualnu smenu vlasti u aprilu.

Nakon Konstraktine pobede na društvenim mrežama su se proširile različite reakcije: dok je nekima numera „In Corpore Sano“ neshvatljiva, drugi ističu da je odabir ove pesme za Evroviziju znak da je preovladala „pristojna Srbija“.

Neki korisnici društvenih mreža su otišli toliko daleko da su napravili paralelu između Konstraktine pobede i prestojećih izbora u aprilu. Prema njihovom mišljenju, odabir Konstrakte je znak da će se vlast smeniti jer Srbija nije glasala za neku od estradnih opcija na Pesmi za Evroviziju.

„Ne bih išla do aprila. Ono što se meni sviđa je to što postoji kapacitet i koncentracija da se čuje i da se vidi, o kvalitetu je nezgodno pričati. Desio se dobar trenutak za ovu temu koji nije vezan samo za kovid. Možda postoji zasićenje u interpretaciji i produkciji pesama koje su slične. ‘In Corpore Sano’ je uspeo tu nekako da ispliva“, rekla je ona u „Pregledu dana“.

Za izbor pesme presudila je, između ostalog, dužina pesme.

„Ništa nije bilo smišljeno. Naš pristup nije bio svestan sa tom prijavom za Beoviziju. ‘In Corpore Sano’ ima tri minuta i paše propozicijama. To je cela priča, nema neke misterije“, navela je ona.

Da je pesma kompleksna, ističe ona i naglašava da su poruke univerzalne.

„Pre svega, naša ideja bila je da promovišemo triptih. ‘In Corpore Sano’ se uklapa u propozicije i izašli smo sa tim, a ima milion tema koje se u njoj nalaze. Tu negde je i tema zdravstvenog osiguranja slobodnih umetnika, ali i svih nas“, izjavila je.

Ona se osvrnula i na stanje zdravstvenog sistema u Srbiji, koji je donekle poslužio kao inspiracija za njenu pobedničku numeru.

„Čak i sa zdravstvenim osiguranjem smo u situaciji da dosta plaćamo jer je zdravstvo skupo, nedostupno i mi smo gurnuti u to da bez obzira na posedovanje knjižice moramo dosta novca da dajemo na preglede. To je ozbiljna tema, bilo bi lepo da je drugačije“, navela je pevačica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari