Kontroverze koje prate održavanje Pesme Evrovizije u Izraelu 2019. 1Neta Barzilaj

Koliko god organizatori festivala Pesma Evrovizije pokušavali da održavanje ovog festivala odmaknu od uplitanja politike to im ipak ne polazi za rukom.

Svake godine se, nekako prema ustaljenoj tradiciji komentariše glasanje. Pasionirani ljubitelji Evrovizije, ali i njeni kritičari često se osvrću na to ko je kome i zašto dao čuvenih dvanaest poena. To što je pobednica ovogodišnjeg festivala izraelska pevačica Neta otvorilo je brojne kontroverze o mestu održavanja idućeg izdanja ovog festivala. To je jedna od političkih tema o kojoj poslednjih nekoliko nedelja pišu i izveštavaju gledaoce, slušaoce i čitaoce svi izraelski mediji. Podsetimo, Neta Barzilaj je pobedila sa pesmom „Toy“ osvojila je 529 poena. Od publike u Lisabonu Neta se oprostila tradicionalnim jevrejskim pozdravom „Dogodine u Jerusalimu“. To je izazvalo brojne, uglavnom neumerene i nesmislene komentare po društvenim mrežama. Naime, reč je o starom pozdravu kojim se Jevreji međusobno pozdravljaju već dve hiljade godina, od vremena od rušenja Velikog hrama u Jerusalimu.

Naime, odluka Američkog predsednika Donalda Trampa da Ambasadu SAD preseli iz Tel Aviva u Jerusalim izazvala je mnogobrojne reakcije s obzirom na to da u međunarodnoj zajednici po tom pitanju ne postoji konsenzus, te ima faktora u međunarodnoj koji status grada Jerusalima vide kao nerešen, dok s druge strane država Izrael Jerusalim smatra prestonicom svoje zemlje.

U svetlu burnih političkih događaja postavilo se i pitanje hoće li se Pesma Evrovizije održati u Tel Avivu ili Jerusalimu?

Početkom maja oglasila se ministarka kulture i sporta Izraela Mirjam Miri Regev, koja je, kako prenosi „Jerusalem post“ rekla: „Ako Izrael ne može da bude domaćin Evrovizije u Jerusalimu, onda festival ne treba ni da se održi u Izraelu.“ Za izraelski javni servis KAN, odnosno njegovu radio mrežu na hebrejskom „Rešet Bet“: Miri Regev je pojasnila svoj stav: „To će nas koštati 50 miliona šeklela (oko 11, 8 miliona evra prim. aut). Ovaj divan muzički šou treba da doprinese afirmaciji naše zemlje, predstavnici iz svih zemalja će biti ovde. Prema mom ličnom mišljenju, ako se Evrovizija ne održi u Izraelu bilo bi loše potrošiti 50 miliona iz javnih fondova. Glavni grad Države Izrael je Jerusalim i ne treba toga da se stidimo.“

Ministarka Regev je, kako prenose, tamošnji mediji, svojom izjavom reagovala na preporuku EBU – evropske radio difuzne unije koja osnivač i glavni organizator festivala, da Evrovizija treba da se održi na „nespornoj lokaciji.“

Onda se oglasio i izraelski ministar komunikacija Ajub Kara koji je rekao da je održavanje Evrosonga u Izraelu neupitno.

„“Hoću da razjasnim svima, kao što sam to uradio i predstavnicima našeg javnog servisa KAN, da vlada a ni ja lično nemamo nikakvih političih namera u ovom muzičkom takmičenju“, Kara je ovo kazao u svojoj video poruci koja je postavljena na društvene mreže. Odgovarajući ministarki Regev Kara je poručio da u potpunosti sarađuje sa EBU.

Izraelski mediji primećuju da glavna stvar u tome što ministri Kara i Regev dele zajedničku odgovornost oko budžeta za održavanje festivala. iako Kara nije direktno prozvao ministarku kulture imenom i prezimenom jasno se ogradio od njene „zapaljive retorike“.

Zapaljivoj retorici oko Evrovizije u Izraelu skloni su i drugi političari na Bliskom istoku. Tako je premijer Turske Binali Jildirim prošle nedelje u intervijuu za jednu tursku televiziju izjavio: „Izrael zna kako da ubija, a ne da peva. oni su pobedili iako nisu imali najviše bodova. Njihovu pobedu su namestili imperijalisti koji hoće da se takmičenje održi mu Jerusalimu i da tako potpiruju postojeći sukob među verama. Izraelska pevačica nije dobra pevačica, me zna da peva. Uostalom, Izrael do sada nikada nije pobedio na Evroviziji“. Turska na ovom festivalu ne učestvuje još od 2013. godine. Svaki pažljiviji pratilac zbivanja oko Evrovizije može da uoči kako je izjava turskog premijera netačna. Izrael je na ovom festivalu do sada pobedio četiri puta. Pre ovogodišnje pobede to se dogodilo još tri puta tri puta 1978, 1979 i 1998. Na pesmi Evrovizije Izrael učestvuje od 1973. godine.

Ministarka Miri Regev je prošle nedelje rekla, a preneo je tamošnji Kanal 2, da je tražila odobrenje od vlade da zamoli KAN da je konsultuje oko video razglednica koje najavljuju učesnike. Navodno je bila nezadovoljna time što je predstavnica KAN Lusi Ajub tokom živog prenosa govorila arapski. Iz ministarkinog kabineta objavljeno je saopštenje koje nije ni potvrdilo ni demantovalo ono Što je rekla.

„Ministarka kulture i sporta nije imala nameru da se umeša u poslove oko takmičenja. Štaviše njen lični stav po ovom pitanju je jasan. Takmičenje za pesmu Evrovizije je prilika da se pokaže sva lepota različitosti izraelskog društva, Ipak između KAN i vlade koja za takmičenje treba da postoji koordinacija“, navodi se u saopštenju.

Premijer Benjamin Netanjahu je održao sastanak sa nekoliko ministara u vladi, na kome Regev nije prisustvovala. Netanjahu je zamolio ministre da ne upliću politiku u ovu zabavnu manifestaciju. Oglasio se i portparol KAN Šaron Ben David koji je rekao: „Nema nikakvog mešanja vlade i politike u organizaciju festivala, to je između ostalog i zabranjeno. Celu operaciju sprovodi isključivo KAN.“ Predstavnici ove kuće su otišli na sastanak u Ženevu, na kome su počele organizacione pripreme za Evroviziju iduće godine.

Zanimljivi učesnici

Od uvođenja polufinala 2004. izraelski predstavnici su tri puta ostajali u istom, uključujući tu i tek 15. mesto u drugoj polufinalnoj večeri 2011. pobednice iz 1998. Dane Internacional. Grupa Tipaks sa pesmom prepunom politički skrivenih poruka naslovljena kao Push the Button 2007. je bila na ivici diskvalifikacije. Svega 17 osvojenih poena u polufinalu i tek 24. mesto (od 28 učesnika) za ovu pesmu ostaće zapisani kao najlošiji plasman Izraela na Evroviziji ikada. Na takmičenju u Moskvi 2009. po prvi put Izrael je predstavljala pevačica arapske nacionalnosti. Bila je to Mira Avad, koja je zajedno sa Ahinoam Nini (alijas Noa) izvela pesmu mira pod radnim nazivom There Must Be Another Way. Pesma je izvedena na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku. Balada Milim koju je u Diseldorfu 2011. izveo Harel Skat, jedan od najpopularnijih mladih izvođača u Izraelu, iako veliki favorit na kladionicama uoči takmičenja završila je na razočaravajućem 14. mestu sa 71 poenom.

Izraelski javni servis

Izraelski javni servis Kan osnovan je 2014. godine pošto je njegov prethodnik IBA po sili zakona morao da se rasformira. Poseduje nekoliko TV i radijskih kanala. Radijski program REKA emituje program na stranim jezicima. Reč je o ozbiljnom i pristojnom javnom servisu koji nastoji da predstavi političku, društvenu i kulturnu raznolikost izraelskog društva. Posebno su zanimljivi njihovi radijski programi na engleskom, španskom i ruskom jeziku. Njihova aplikacija KAN OD dostupna je na eplovom ajstoru i gugl pleju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari