Kventin TarantinoFoto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Američki reditelj, scenarista i glumac Kventin Tarantino nazvao je jednog režisera „korejskim Spilbergom“.

Kako uz obimnu filmografiju vrednu deset milijardi dolara i niz prestižnih nagrada, Stiven Spilberg nosi titulu najuspešnijeg filmskog režisera svih vremena, nije čudno da mnogi filmski stvaraoci pokušavaju pronaći tajnu formulu koja ga je dovela do uspeha.

Međutim, piše Index.hr, prema mišljenju Kventin Tarantino, samo je jedan režiser uspeo stati rame uz rame sa Spielbergom, a da pritom nije izgubio sopstveni identitet.

Tokom jednog intervjua za Total Film, Tarantino je otkrio da je veliki obožavalac korejskog režisera Bonga Džun Hoa, kojeg je nazvao „korejskim Spielbergom“.

„Volim Bonga Džun Hoa, tipa koji je režirao film Domaćin (The Host)“, izjavio je režiser Kill Billa, prenosi Far Out. „Za mene je on korejski Spilberg.“

Bong Džun Ho
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

„Video sam tuđe pokušaje da imitiraju ono što smatraju tajnom Spielbergovog uspeha, ali tajna je zapravo način na koji funkcioniše njegov smisao za humor, zabavljanje publike bez obzira na temu filma“, dodao je. „To su Spielbergovi unutrašnji mehanizmi, a Bong Džun Ho ih takođe ima, čak i u mračnoj, istinitoj priči kao što je film Sećanja na ubistvo (Memories of Murder).“

Iako Domaćin na prvi pogled deluje kao tipični naučnofantastični film sa puno specijalnih efekata, u kojem je glavni negativac čudovište, ono što ga čini „spilbergovskim“ jeste činjenica da je film ukorenjen u društveno-političkim i ekonomskim problemima koji su u to vreme mučili Južnu Koreju. Pored toga, heroji cele priče nisu tipični holivudski akcioni junaci, već jedna disfunkcionalna porodica.

Slično tome, Sećanja na ubistvo je triler o serijskom ubici, inspirisan stvarnim događajima, ali je poseban po tome što je film emotivno dubok uprkos mračnoj tematici, a uz to je obeležen dirljivim trenucima koji su isprepletani neočekivanim humorom.

Iako je Spilberg majstor u balansiranju ovih elemenata, Bong Džun Ho je, prema Tarantinovom mišljenju, jednako vešt u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari